Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
18 januari 2016, av Level Recruitment

För- och nackdelar med internrekrytering

Nytt år innebär i många fall nya rekryteringar. Rätt person ska tillsättas på rätt tjänst och i jakten på lämplig kandidat finns flera vägar att gå. Vi delar med oss av några tankar kring vad som är bra att tänka på om du beslutar dig för att leta efter rätt kompetens internt.

Fördelar med internrekrytering

En av fördelarna med att rekrytera internt är att de sökande är väl insatta i verksamheten. Du känner ofta till de sökande, vilka kompetenser de har och hur de fungerar på arbetsplatsen. Det är dessutom motiverande för medarbetarna att veta att det finns utvecklingsmöjligheter inom företaget.

Nackdelar med internrekrytering

Att rekrytera internt innebär att mängden sökande minskar avsevärt och man begränsar därmed möjligheten att förstärka företaget med nya talanger. Det är också vanligt att rekryteringsprocessen inte hålls helt transparent och att man är färgad av interna relationer. Att anlita en extern rekryteringskonsult för uppdraget kan därför vara att rekommendera, som förutom att vara opartisk dessutom kan bidra med olika personlighetstester för att säkerställa kompetensen hos den sökande.

Viktigt att tänka på

Om du beslutar dig för att genomföra en internrekrytering finns det några viktiga punkter att tänka på, varav framtagningen av en noggrann kravprofil är A och O. Det kan låta som en självklarhet, men utforma inte tjänsten så den passar specifika personer. Ta fram en kravprofil noggrant utifrån den tjänst som faktiskt ska tillsättas. Se också till att genomföra processen precis som om det vore en extern rekrytering. Bedöm den interna kandidaten utifrån samma kriterier som för en utomstående och ge samma möjligheter till alla interna sökande. Om du känner dig osäker – ta hjälp av en extern rekryterare någon gång under processens gång för en second opinion.

Lycka till!

För- och nackdelar med internrekrytering

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}