På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
19 september 2016, av Level Recruitment

Vad säger ditt kroppsspråk om dig?

Forskare inom ämnet påstår att hela 80% av vår kommunikation sker genom kroppsspråket. Det är med andra ord av stor vikt att lägga ner en tanke eller två kring vad man förmedlar utöver sin verbala kommunikation.

I intervjusammanhang är det särskilt viktigt, och det gäller båda sidor – vare sig du ska intervjua eller intervjuas. För dig som kandidat är det viktigt att lämna ett positivt intryck och säkerställa att det du säger synkar med hur din kropp kommunicerar. Att behärska ditt kroppsspråk hjälper även till att kontrollera eventuell nervositet. Om du å andra sidan rekryterar och håller en intervju är det viktigt att vara professionell, hålla fokus och visa intresse för kandidaten.

Behåll ögonkontakt

Den kanske viktigaste faktorn när det kommer till kroppsspråk är att ha ögonkontakt med personen du kommunicerar med. Att flacka med blicken och stirra i taket är sällan fördelaktigt och skapar en känsla av såväl nervositet som ointresse. Koncentrera dig därför på att behålla stadig ögonkontakt. Det inger dessutom känslan av självsäkerhet vilket är extra fördelaktigt om du sitter i intervjustolen på jakt efter drömjobbet.

Tänk på hållningen

En dålig hållning kommer inte göra dig någon tjänst – tvärtom. Helhetsintrycket har en tendens att minska ordentligt med dålig hållning och det blir svårt att kommunicera med pondus och trovärdighet. Det är dock lätt att tappa sin hållning, särskilt om man är nervös, så det gäller att träna upp den ordentligt. Öva på att rulla bak axlarna och hitta en position som gör dig rak utan att bli stel.

Slappna av i ansiktet

Det är ingen hemlighet att många har ett dåligt “poker face”. Risken är dock att du förmedlar opassande känslor under ett intervjutillfälle om du inte slappnar av i ansiktet. Det kommer primärt att vara just ansiktet som personen mitt emot dig kommer att titta på, och spända ögonbryn samt rynkande panna kan exempelvis göra att du upplevs otrevlig. Med ett avslappnat leende däremot kommer du alltid långt!

Bli medveten om ditt eget kroppsspråk

Många av oss är omedvetna om hur vi kommunicerar med kroppen och vilka signaler vi sänder ut. Ett tips är därför att påminna dig själv emellanåt och reflektera över faktorer som vilken hållning du har och vad du gör med dina händer. Kommer du på dig själv att sitta ihopsjunket eller leka med en penna ofta är det läge att börja agera. Sätt exempelvis en alarmpåminnelse en gång i timmen för att påminna dig själv att räta på ryggen eller lägga ifrån dig pennan – det kommer hjälpa dig i framtida intervjusituationer!


Ta gärna del av fler av våra blogginlägg!

Kandidat: Ro hem drömjobbet i höst – tips inför intervjun!
Rekryterare: 3 tips för dig som ska rekrytera i höst

Vad säger ditt kroppsspråk om dig?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}