Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
20 oktober 2016, av Level Recruitment

4 fallgropar när du söker nytt jobb

Trillar du gång på gång vid mållinjen på jakt efter drömjobbet? Att söka sig vidare i karriären kan på många sätt vara utmanande, men det finns en del fallgropar som enkelt går att undvika som gör processen både enklare och roligare. Här delar vi med oss av fyra av dem.

Massansökningar är sällan framgångsrikt

Både vi rekryterare och företagen själva förstår att du ofta inte söker ett enda jobb åt gången. Det är snarare regel än undantag att man skickar in ansökningar till flera intressanta tjänster i samma veva och går på intervjuer man blir kallad till löpande därefter. Det går dock inte att nog understryka vikten att trots det anpassa ansökan för respektive tjänst. En standardansökan som används för jobb efter jobb lyser igenom lång väg och blir tyvärr sällan framgångsrik. Lyft fram varför du vill jobba på det specifika företaget, varför du tror dig passa för arbetsuppgifterna och hur dina specifika egenskaper och kunskaper är optimala för tjänsten. Ta dig alltid tiden att göra detta för varje jobb du söker. En tumregel är att en skickad ansökan aldrig kommer bli aktuell igen.

Tips: Läs annonsen noggrant. Vilka egenskaper efterfrågas? Om t.ex. “driven och initiativrik” efterfrågas – redogör med exempel hur du är driven och initiativrik, inte bara att du är det.

Hur väl speglar ditt CV vem du faktiskt är?

Det finns flera oskrivna regler kring hur ett CV bör se ut och vad det bör innehålla, men det allra viktigaste är att det faktiskt representerar dig. Sortera bort irrelevant information (det är sällan intressant att veta var du gick i grundskolan eller hade ditt första sommarjobb) och fokusera på vad som gör dig unik och vilka dina främsta egenskaper och meriter är utifrån tjänsten du söker.

Tänk också på att en rekryterare inte sällan sitter med hundratals ansökningar. Med det sagt behöver du inte komprimera ditt CV till max bara för sakens skull – det är fortfarande viktigt att du får med de viktigaste parametrarna som speglar dig väl – men sikta på att hålla det så relevant som möjligt så det går snabbt och smidigt att läsa igenom.

Var påläst om företaget och tjänsten

Om du har tagit dig så långt i processen att du blivit kallad på intervju är det av stor vikt att du kommer påläst om både tjänsten och företaget. Det kan låta som en självklarhet, men glöms bort många gånger. Ett tips är också att alltid förbereda frågor som du kan ställa till rekryteraren. Det stärker bilden av dig som intresserad och uppmärksam, och ger dig dessutom möjligheten att själv få en bättre bild av såväl företaget som tjänsten. Det är lika viktigt att jobbet känns rätt för dig, som att du ska kännas rätt för jobbet.

Exempel på frågor att ställa:

  • Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut på sikt?
  • Vilken främsta egenskap är viktigast för att lyckas göra ett bra jobb?
  • Hur har personalomsättningen sett ut de senaste 5 åren?

Stirra dig inte blind på lönen

Många funderar ut och förbereder sitt löneanspråk redan inför första intervjun, vilket kan vara bra att ha i åtanke om frågan kommer upp tidigt. Det är dock viktigt att inte låsa sig helt vid sin önskade summa i lönekuvertet, oavsett när i processen det är dags att diskutera mer i detalj. Om du gärna vill ha tjänsten, försök tänka utanför boxen och diskutera andra möjliga förmåner också för att inte bli bortvald till förmån för en kandidat med lägre lönekrav. Det finns en rad olika förmåner, vissa vanligare än andra, som kan vara värda att lyfta då de ofta kan generera mer i plånboken i slutändan. Här listar vi några av dem!

Lycka till!

4 fallgropar när du söker nytt jobb

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}