Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
11 december 2019, av Level Recruitment

Trygghetsrådet: “Som 40 är du fortfarande relativt het på arbetsmarknaden”

Det pratas mycket om Generation Y och hur 90-talisterna agerar på arbetsmarknaden idag. Desto mindre diskuteras personer över 40 år och hur deras fortsatta karriärmöjligheter ser ut. Är det svårare att få nytt jobb ju äldre man blir och hur bör man i så fall handskas med det? Level Recruitment har pratat med Claes Åberg, marknadschef på TRR Trygghetsrådet, för att få en bättre förståelse för, och sprida information kring, hur det ser ut på arbetsmarknaden idag.

Det blir inte nödvändigtvis svårare att söka jobb bara för att man har fyllt 40 år, inleder Claes Åberg, marknadschef på Trygghetsrådet. “Som 40 är du fortfarande relativt het på arbetsmarknaden. Desto tuffare blir det efter 50, framåt 60 och ytterligare när du börjar närma dig pensionen. Vi på TRR hör ofta från våra jobbsökare att de som har det svårast är de som varit på samma arbetsplats i många år, dvs de som inte bytt jobb på mycket länge. Det är värre än att vara äldre. Och det allra viktigaste är att ha en aktuell kompetens, kompetens slår ålder.”

Ett problem som Claes upplever är att många rekryteringsbyråer blir fyrkantiga i sitt jobb. Fokus ligger många gånger på att lösa ett problem för sin kund istället leverera den bästa kandidaten, som Claes uttrycker det.

Lästips! “Hitta balansen mellan kompetens och potential när du rekryterar”

En annan viktig faktor som spelar in är det digitaliserade samhället vi lever i, där förmågan att hantera teknik och digitala medel allt oftare ses som en självklarhet. Den yngre generationen som har vuxit upp med detta ser det ofta som naturligt, men kraven eller förväntan på att kunna hänga med digitalt behöver inte betyda att det är ett hinder för att man har fyllt 40.

“Ibland likställs modern kompetens med ungdom, vilket inte alltid är sant”, säger Claes.

“Den snabba teknikutvecklingen är någonting som drabbar, eller gynnar, alla – ung som gammal. Dock kan det vara svårare att hänga med i de snabba svängarna ju äldre du är, vilket gör att unga ofta får ett visst försprång”, fortsätter han.

Det blir tuffare och tuffare, eller?

Vad gäller diskriminering på arbetsmarknaden så upplever Claes att det sker i olika omfattning. Framför allt så tenderar företag att rekrytera kopior av tidigare anställda. Hade man en HR-chef som var 35 så vill man prompt hitta en ny som är 35. Att inte ta in olikheter beskriver han som något av det dummaste man kan göra.

Trygghetsrådet upplever dock generellt att det har blivit enklare för äldre att komma ut på arbetsmarknaden idag än tidigare, trots att många förväntar sig det motsatta. Claes, som har jobbat med rekrytering sedan slutet av 90-talet, beskriver det som att det inte längre är känsligt att ha fyllt år många gånger. Skillnaden mot yngre personer är att det tar lite längre tid och är en något knöligare resa om man passerat 40 eller 50.

“Vi ser en långsam förändring, där åldern blir mindre besvärande hela tiden. Det är så klart ingenting som sker över en natt, men vi upplever en positiv trend”, säger Claes.

Han beskriver det som en “amerikanisering av den svenska marknaden”, där det inte längre spelar någon roll om en president är 80 eller en försäljningschef är 23 och att det är typiskt svenskt att vara åldersfixerad.

Förbi se inte vikten av en digital närvaro

Trots den positiva trenden vill Claes poängtera vikten av att personer över 40 måste bli bättre på att nätverka digitalt och presentera sig samt agera i sociala medier, där yngre har ett mer naturligt förhållningssätt.

“Det är viktigt att omvärldsbevaka och ha koll på vad som händer i sin bransch. Nätverka! Jaga kontakter, både i det verkliga livet och via forum som LinkedIn. Kartlägg intressanta arbetsgivare, profilera dig och gå med i grupper för att visa upp ditt kunnande”, säger han.

“Backa bakåt! Fundera över vilka du känner och vilka du har jobbat med. Knyt kontakt med dem, släkt, vänner – gör en jättekarta och bredda ditt nätverk!”, fortsätter han.

Vad bör arbetsgivarna tänka på?

“Personlighet är konstant, kunskap går att utveckla”, säger Claes. Han trycker på vikten att utgå mer från kompetens och fokusera mindre på ålder. Nyfikenheten som ofta uppskattas i olika jobb försvinner inte per automatik för att man har fyllt år många gånger. Nyckeln till framgångsrika företag ligger dessutom i en balans, erfarenhet och ungdomlig entusiasm emellan.

“Kom också ihåg att lojaliteten och tillgängligheten många gånger är hög hos den äldre målgruppen. Tiden med dagishämtning, utvecklingssamtal och VAB är ofta förbi så våga rekrytera kombinerat och tro på de äldre. Vi på Trygghetsrådet hjälper gärna till”, avslutar han.

Trygghetsrådet: “Som 40 är du fortfarande relativt het på arbetsmarknaden”

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}