På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
Susanna Hörler, Level Recruitment
16 mars 2020, av Level Recruitment

Susanna Hörler: “Byggbranschen står inför lika stora utmaningar som möjligheter”

Susanna Hörler spår en framtid präglad av både utmaningar och möjligheter för byggbranschen. Läs hennes tankar om vad byggbranschen kan göra för att ta sig an utmaningarna och vända dem till sin fördel.

Susanna Hörler är en av grundarna till Level och har under många år fokuserat på rekryteringar inom Bygg & Fastighet. Med lång erfarenhet i kombination med ett ständigt öra mot rälsen har hon identifierat lika stora utmaningar som möjligheter för branschen och sätter fingret på hur Level kan bidra till företagen och kandidaterna på marknaden.

Vilka utmaningar är det branschen står inför?

- Jag ser framförallt två stora utmaningar inom den närmsta framtiden. Det handlar om resurs- och kompetensbrist. Prognoser visar att ungefär 50 000 personer kommer lämna branschen och gå i pension under de kommande fyra, fem åren. Lägg därtill att det generellt har varit ett lite mer seniort garde inom just byggbranschen. Det har inte fyllts på naturligt med yngre kompetens där bakom. Det har skapat ett enormt gap som nu måste fyllas. Samtidigt har kraven ökat på vilka utbildningar, erfarenheter och egenskaper man ska besitta för att kunna driva värde framåt.

Det råder inga tvivel om att det är en tuff och svår framtid som väntar för branschen. Trots detta vill Susanna vända på perspektivet och se de positiva aspekterna. 

- Många aktörer har nu möjligheten att ta många kliv framåt. Den här generationsväxlingen bäddar för nya förändringar. Företagen kommer kunna hantera den digitala transformationen och den gröna omställningen på ett mer effektivt sätt än vad de tidigare generationerna kunnat göra. Man får dock vara beredd på att det kommer bli en intensiv kamp om talangerna som kommer ut på marknaden.

Hur kan man ta sig an problemen?

- Man måste förstå hur marknaden fungerar. Idag är det kandidaterna som till stor del sätter villkoren. Att veta vilka typer av utmaningar och värderingar som motiverar den yngre generationen inom den här sektorn är avgörande. Dessutom kan man möta kompetensbristen genom att aktivt arbeta med mångfaldsfrågan. Genom att öka mångfalden och bredda perspektivet kan man på ett mer effektivt sätt lösa kompetensbristen.

Vad kan Level göra för att lösa problemen?

- Vi identifierar och handplockar de mest intressanta talangerna på marknaden. Genom att göra dem till en del av vårt nätverk kan vi alltid vara säkra på att matcha rätt kandidat med rätt uppdrag. I den här branschen krävs det ofta väldigt nischad kompetens vilket ställer höga krav på arbetsgivare i rekryteringssammanhang. Vi arbetar kontinuerligt med strategisk rådgivning och fungerar som företagens förlängda arm mot kandidatmarknaden.

Vilka möjligheter ser vi framöver?

- Möjligheterna för branschen är egentligen likställda med utmaningarna. Den växande befolkningen innebär att det ständigt behöver byggas fler bostäder, infrastrukturen måste utvecklas och så vidare. Det gör att branschen inte har samma typ av konjunkturkänslighet som andra branscher. Konkurrensen kommer dock hårdna mer och mer framöver till följd av digitaliseringen och den gröna omställningen i kombination. De som lyckas knyta till sig talangen som krävs för att ta sig an detta kommer få ett stort försprång mot sina konkurrenter.    

Klicka här för att läsa mer om hur vi kan hjälpa dig inom Bygg & Fastighet.

Susanna Hörler: “Byggbranschen står inför lika stora utmaningar som möjligheter”

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}