Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
25 maj 2015, av Level Recruitment

Headhunting – Många gånger nödvändigt men inte alltid enkelt

För att tillsätta en vakant tjänst finns det som bekant olika metoder att välja. Det traditionella sättet är att skriva en annons och lägga ut den på lämpliga annonsplatser och sedan vänta på att rätt kandidat söker tjänsten. Ungefär som en fiskare som kastar ut sitt bete. Dock är det inte så att den rätta kandidaten alltid söker bara för att tjänsten har utannonserats.

Eftersom vi på Level Recruitment arbetar med rekrytering av chefer och specialister är det vardag att våra kunder kommer till oss med svåra rekryteringar, ofta de tjänster som de inte lyckas tillsätta själva. För att öka chanserna att hitta rätt kandidat arbetar vi därför med search, eller vad många i dagligt tal kallar headhunting. Det är ofta en metod som krävs för att nå vissa kandidater och för att lösa rekryteringen.

Search innebär att vi som rekryteringsföretag kartlägger marknaden efter den specifika kompetensen och därefter kontaktar kandidater som kan vara lämpliga för rollen. Det innebär således att vi kontaktar personer som normalt inte har tänkt att byta arbete och presenterar ett spännande jobb för dem. Det innebär förstås att vissa är intresserade och vissa inte. Många gånger är vi i kontakt med väldigt många personer innan vi ”får napp”. Det är trots allt många parametrar som ska stämma.

Det finns en hel del i searchprocessen att ta i beaktande och som många inte alltid räknar med i headhunting. I de lägen då kandidaten vi tar kontakt med inte själv har sökt tjänsten, är det mycket som kan göra att man som rekryterare snavar på mållinjen. För även om kompetensen som eftersöks finns där ute, och man till och med vet precis vart man hittar den, så betyder inte det att man har seglat skeppet i hamn. Många gånger är kompetensen också begränsad, dvs. det finns inte alltid så många att kontakta som besitter den specifika kunskapen.

Att rekrytera med search som metod handlar inte om att snabbt och smidigt beställa hem en vara som ligger på ett lager – Inom rekrytering jobbar vi med människor och försöker tillmötesgå deras individuella behov och önskningar. Som bekant har olika människor olika behov och önskningar och därmed ökar komplexiteten.

Vilka argument möter vi rekryterare när vi kontaktar en searchad kandidat? Här nedan följer några av de vanligaste anledningarna:

12 anledningar till varför kandidaten inte är intresserad


1. Nöjd med sitt nuvarande jobb

Ett svar som innebär en relativt självklar tvärnit är när kandidaten själv inte känner sig intresserad av att byta jobb – detta oavsett hur bra tjänsten eller företaget är.

2. Behöver betänketid
Kandidaten känner att det behövs lite betänketid innan det går att ta ett beslut.

3. För långt till jobbet
Många lägger stor vikt vid att få det välkända livspusslet att gå ihop och är därför noga med att arbetet bör ligga inom ett rimligt avstånd från hemmet. (Ett exempel kan vara småbarnsföräldrar som hämtar och lämnar på förskolan.)

4. Har redan ett attraktivt jobb
Som vi nämnde ovan har många av de kandidater vi kontaktar redan ett jobb. Men därmed inte sagt att de inte vill byta! Här finns naturligtvis god chans att få dem intresserade, det gäller att beskriva tjänsten så väl du kan och ge kandidaten lite tid att fundera på om de vill ge ett eventuellt jobbyte en chans.

5. Är kräsen
Många kandidater är själva kräsna när det gäller vilket nästa steg i deras karriär ska bli. En del har satt högre mål än andra och har både en specifik tjänst och/eller ett företag i kikarsiktet.

6. Har precis tackat ja till annat
Timing is Everything som det så snyggt heter på engelska; ibland har man helt enkelt otur och lyckas ringa någon precis när de skrivit kontrakt med ett annat företag.

7. Värnar om CV:t
En del kandidater har inte varit tillräckligt länge på sin nuvarande arbetsplats och vill att deras CV ska se bra ut för att undvika att rekryterare uppfattar dem som otåliga och ”hoppar runt” för mycket.

8. Återkom om ett halvår
Är mitt uppe i ett spännande projekt eller åtagande som de vill slutföra och ber dig att återkomma om ett halvår/år.

9. Blir lovad annan tjänst på sitt nuvarande företag
Just när du tror att du kommit en bit in i processen med en intressant kandidat kan turen plötsligt vända om de blir ”tillbakaköpta” av sin nuvarande arbetsgivare.

10. Ska precis gå/har gått på föräldraledighet
Ännu ett exempel på olycklig tajming. Men även här finns chansen att kandidaten är intresserad efter ledighetens slut, fråga alltid om du kan återkomma längre fram om tjänsten/en liknande tjänst blir aktuell.

11. Inte intresserad av det specifika företaget
Ibland får vi höra att man inte är intresserad av det specifika företaget som vi hjälper med rekryteringen. Det är inte något konstigt med det, alla kan inte vilja jobba överallt.

12. Lönekraven stämmer inte
Vissa headhuntade kandidater vill ha mer i lön än vad företaget kan betala. Ofta finns här en inneboende problematik. Många av de bästa kandidaterna har redan nått en viss lönenivå och väver du som företag in höga krav i tjänsten kan det ibland vara svårt att matcha de löner som kandidaterna har idag.

Anledningarna kan förstås vara många fler. En av de mer udda anledningarna som vi hört är att svärmor inte tyckte att personen skulle byta jobb då. Det är med andra ord inte alltid så lätt som det låter med headhunting. Dock är glädjen extra stor när en searchad kandidat får ett nytt jobb. Alla parter blir nöjda tack vare ett förutsättningslöst samtal från en rekryterare. Rekrytering när den är som bäst!

Headhunting – Många gånger nödvändigt men inte alltid enkelt

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}