På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
26 januari 2016, av Level Recruitment

“Dold diskriminering” i rekryteringsprocessen

Att det är olagligt att diskriminera kandidater i en rekryteringsprocess vet de flesta om. Vad som däremot är lätt att glömma är vad vi väljer att kalla den ”dolda diskrimineringen”. I det här inlägget går vi lite närmare in på vad vi menar med det och hur du som rekryterar bör tänka.

Vad säger lagen?

Enligt diskrimineringslagen får man inte diskriminera kandidater utifrån kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion, funktionsnedsättning, ålder eller sexuell läggning. Det går inte att nog betona vikten av att hålla sig på rätt sida av diskrimineringslagen, vare sig du rekryterar själv eller anlitar en rekryteringskonsult. Om du tar hjälp av en extern part är det fortfarande du som arbetsgivare som har det yttersta ansvaret för att säkerställa att ingen diskriminering sker.

Vad menar vi med ”dold diskriminering”?

En annan typ av diskriminering, som inte omfattas av diskrimineringslagen, är vad vi kallar den dolda diskrimineringen. Om en person skelar, har piercing i ansiktet, synliga tatueringar eller klär sig utmanande – vad gäller då?

Först och främst är det av absolut högsta vikt att inte låta dina personliga värderingar spela in. Allt måste sättas i relation till den aktuella tjänsten. Även om inte diskrimineringslagarna gäller i alla fall skall du förstås inte exkludera en person som har t.ex. piercingar i ansiktet för att du personligen inte gillar det. Fokusera i stället på kandidatens kompetenser och hur de står i relation till den aktuella kravprofilen. Var saklig i din bedömning och låt inte egna förutfattade meningar stå i vägen. Det kan vara lämpligt att ta hjälp av en extern rekryteringskonsult någon gång under processens gång för att säkerställa att man gör en rättvis bedömning.

Exempel på ytterligare dold diskriminering

Det går att diskriminera en sökande på flera plan utanför diskrimineringslagen. Klädstil, frisyr/hårfärg, piercingar, tatueringar, dialekt, vikt och längd är faktorer som kan göra att du som rekryterare inte ger kandidaten rättvisa förutsättningar – trots att rätt kompetens finns.

Om du t.ex. efterfrågar vissa faktorer i jobbannonsen, såsom viss fysik styrka eller liknande, måste du tydligt kunna motivera varför tjänsten kräver detta. Om du inte har möjlighet att göra det får det inte heller anges som krav då det utesluter, och diskriminerar, vissa sökanden.

Läs mer om hur vi på Level jobbar med etiska riktlinjer för att undvika diskriminering här.

“Dold diskriminering” i rekryteringsprocessen

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}