På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
1 augusti 2017, av Level Recruitment

Vilka värden driver en kandidat?

Karriärkliv i all ära, men är det verkligen vad alla kandidater drivs av? Självklart inte! Trots detta är många arbetsgivare övertygade om att kandidater alltid vill “uppåt” i karriären, vilket gör att personer som upplevs som “överkvalificerade” sållas bort i ett tidigt skede. I det här inlägget tittar vi närmare på några andra viktiga värden som kandidater ofta lyfter – värden som faktiskt inte är kopplade till titlar eller lön.

Vi har flertalet gånger fått frågan “men varför söker den här personen den här rollen – den är ju precis likadan som hans/hennes nuvarande?” från våra uppdragsgivare. För många känns det inte naturligt att någon skulle vilja ta ett karriärmässigt kliv i sidled, istället för att sikta högre.

Faktum är dock att många kandidater inte drivs av titlar, mer ansvar eller ett “kliv uppåt”. Istället trivs de bra med precis de arbetsuppgifter som de har, men kanske inte lika bra med arbetsplatsen, miljön eller gruppen. Således kan ett byte av jobb, men inte roll, vara precis rätt för att bibehålla just deras arbetsmotivation.

I de personlighetstest vi ger våra kandidater ställer vi bland annat frågor som handlar om motivation och drivkrafter i arbetet. Här listar vi fem områden som ofta upplevs föda (eller kväva) motivation i arbetet och som driver kandidaterna till att stanna kvar – eller söka nytt jobb.

 • Varierande arbetsuppgifter
  Upplevelsen av arbetsuppgifter som är varierande, väcker intresse och upplevs som stimulerande och utvecklande.
 • Gruppdynamik
  Hur stor möjligheten till interaktion med andra personer på arbetsplatsen är, både i form av kontaktytor, men även sett till sammansättningen av gruppen.
 • Kravet på engagemang
  Hur mycket engagemang krävs utanför arbetstid? Vissa personer vill ha ett jobb där uppgifterna avslutas i samband med att arbetsdagen tar slut, medan andra upplever det som stimulerande att ha ett arbete som kräver större engagemang.
 • Rädsla för att misslyckas
  En rädsla för att misslyckas med en uppgift, utsättas för kritik eller bedömas negativt av andra kan vara mer styrande för en individ än viljan att göra karriär.
 • Trygghet
  Känslan av trygghet inbegriper arbetsmiljön med omgivande faktorer, men även anställningstryggheten. Trygghet kan vara avgörande för en persons motivation och förmåga till prestera, men även vara drivkraften bakom att man söker ett nytt jobb.

Med andra ord; räkna inte bort en kandidat bara för att han eller hon inte tar ett (i dina ögon) karriärkliv uppåt i rollen ni erbjuder. Kanske är det istället precis detta som personen brinner för – och är allra bäst på!

Lästips: Läs även vårt blogginlägg Lönen är inte allt.

Vilka värden driver en kandidat?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}