Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
12 december 2023, av Level Recruitment

Viktig information om det ökande antalet bedrägeriförsök

Vi vill informera om bedrägerivågen som just nu drabbat oss och andra aktörer inom rekryteringsbranschen. Bedragarna uppger sig arbeta på rekryteringsbolag och skickar falska jobberbjudanden till privatpersoner genom kommunikationskanalerna WhatsApp, Messenger eller Facebook. Ofta är användaren kopplat till ett amerikanskt telefonnummer. Syftet med bedrägeriet är just nu oklart, men en anledning tror man är mängden personlig information kopplad till anställningar och avtal under en rekryteringsprocess. 

I många fall använder de sig av befintliga anställda på företaget för att skapa mer trovärdighet i sitt bedrägeri. Viktigt att komma ihåg är därför att vi på Level Recruitment aldrig kontaktar privatpersoner via WhatsApp eller Messenger. Vi använder normalt enbart mejl eller telefonsamtal i vår kommunikation. Om ett mejl inte kommer från oss som företag eller inte är kopplat till vår företagssida på Linkedin är det någon som uppger sig för att vara oss.   Vad ska jag som privatperson göra om jag blir kontaktad av någon jag misstänker är bedragare? 

Om du misstänker bedrägeri uppmanar vi dig att aldrig klicka på några länkar. Detta eftersom det sätter dig i en riskfylld position där bedragarna kan komma över dina lösenord eller utpressa dig med ett utpressningsvirus. Läs mer här på polisens webbplats.  För att polisanmäla bedrägeriförsöket kontaktar du 114 14 eller besöker en polisstation. Om brottet är pågående kontaktar du 112. För att bedragaren inte ska fortsätta kontakta dig är det viktigt att du blockerar och anmäler användaren.  

Vi vill skydda privatpersonerna som riskerar att bli lurade av dessa oärliga aktörer. För att vi ska kunna göra detta är det viktigt att ni som privatpersoner fortsätter meddela oss när ni blir kontaktade av bedragarna i vårt namn. Om ni misstänker bedrägeriförsök, vänligen hör av er till oss på info@levelrecruitment.se eller 08-120 50 400.   

Viktig information om det ökande antalet bedrägeriförsök

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}