På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
28 januari 2016, av Level Recruitment

Vikten av sekretess i rekryteringsprocessen

Som ansvarig i en rekryteringsprocess hanterar du många ansökningar och det är inte helt ovanligt att ett namn som känns bekant kan dyka upp. Det kan även kännas lockande att ringa gamla chefer eller kollegor som inte angivits bland referenserna – det kan väl inte göra så stor skada?

Kontakta inte egna referenser

Det är ingen hemlighet att de flesta väljer att lämna sina mest fördelaktiga referenser, och det kan därför kännas lockande att kontakta ytterligare personer utöver de som kandidaten har angivit. Kom därför ihåg att du bör fråga efter de referenser som du önskar kontakta och som är relevanta för tjänsten från första början, och inte låta kandidaten välja helt fritt.

Om de angivna referenserna som du efterfrågat inte ger dig de svar du söker – fråga hellre om fler och se hur kandidaten ställer sig till det. Börja inte kontakta själv utan kandidatens medgivande, då det ofta gör mer skada än nytta. Glöm inte heller att referenstagningen endast är en liten del av pusslet i en rekryteringsprocess. Referenserna du ringer och vad de säger måste alltid ställas i relation till erfarenhet och kvalifikationer samt hur dessa motsvarar kravprofilen.

Nyfikenhet kan ställa till stora problem

Om ett namn känns bekant bland de sökande är det lätt att man börjar höra sig för i sin omgivning. Hur är personen privat? Hur har det fungerat på tidigare jobb? Stämmer erfarenheten som står i CV:t? Du kanske känner någon i kandidatens familje- eller vänskapskrets och av ren nyfikenhet vill höra hur de uppfattar personen i fråga. Att börja prata med sin omgivning utan att ha fått kandidatens medgivande kan dock ställa till stora problem, precis som när egna referenser börjar kontaktas. I de allra flesta fall är det inte officiellt att man söker jobb och om en bekant till kandidaten får reda på det kan det på omvägar komma fram till den nuvarande chefen och ställa till med problem.

Sekretess gäller – hela vägen!

Det kan låta självklart, men underskatta inte vikten av att hålla en ansökan konfidentiell. Sekretessen behöver respekteras oavsett var i processen kandidaten befinner sig. Även om avtal är påskrivet för den nya tjänsten är det inte säkert att uppsägningen är gjord på den tidigare arbetsplatsen. Ha därför i bakhuvudet att aldrig gå bakom ryggen på kandidaten, hur oskyldigt det än kan verka.

Vikten av sekretess i rekryteringsprocessen

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}