Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
7 juli 2015, av Level Recruitment

Så bör du tänka vid referenstagning

Använder du referenstagning som en självklar del av dina rekryteringsprocesser? Då är du inte ensam, för trots att referenstagning är något sämre på att förutsäga kandidatens framtida arbetsprestation än intervjuer, så är det en perfekt metod för att gå in på djupet och klara ut eventuella frågor som uppkommit under processens gång.

Att använda sig av referenstagning är en både omtyckt och vanlig metod i rekryteringsbranschen. Enligt undersökningen ”Chefen som rekryterare” som Ledarna låtit göra, är det hela 96 % av cheferna som kontaktar referenser vid rekrytering. Omkring 60% av dessa kontaktar två referenter medan 16 % bara kontaktar en.

Använd en referensmall och ställ specifika frågor vid referenstagning

Det två viktigaste punkterna att tänka på vid referenstagning är att dels utgå från en noggrant utarbetad referensmall och att ställa rätt frågor – på rätt sätt! Utan en mall att följa riskerar du att ge kandidaterna olika förutsättningar vilket med stora växlar kan leda till att du slutar upp med fel person som slutkandidat. Skriv ned alla frågor du vill ställa till referenten, var konsekvent och utgå från den kravprofil som är satt.

Var noga med ställa konkreta frågor som referenten inte bara kan svara ja eller nej på, då riskerar du att komma ur samtalet på samma ställe där du började – utan ny information att jobba vidare med. Sträva efter att få referenten att beskriva kandidatens prestation med frågor som ”Hur tycker du att hen fungerade på arbetsplatsen” eller ”Kan du beskriva vilka områden hen var speciellt kompetent inom?” Du kan naturligtvis också använda dig av samma frågor som du använt under intervjun!

I vårt whitepaper om referenstagning tar vi oss en djupare titt på ämnet och ger dig bland annat tips på frågor till referenstagningen för bästa prognosförmåga, berättar om den bästa tiden för ett referentsamtal, diskuterar etik och moral samt objektiv referenstagning – och mycket mycket mer! Här kan du ladda ned vårt whitepaper om referenstagning.

Källa: http://www.ledarna.se/

Så bör du tänka vid referenstagning

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}