Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
varningssignaler rekryteringskonsult
5 juni 2019, av Level Recruitment

Varningssignalerna du måste vara uppmärksam på hos en rekryteringskonsult

När du ska rekrytera nya medarbetare är det som alla vet otroligt viktigt att det blir rätt. Många anlitar därför ett rekryterings- eller bemanningsföretag för att få hjälp av experter. Men kvalitet, erfarenhet och engagemang skiljer sig mellan olika rekryteringskonsulter. Känner du igen dessa varningssignaler har du anledning att se över ert samarbete.

Ger inga uppdateringar

Efter ditt första möte med din rekryteringskonsult, där ni har gått igenom kravprofil och stämt av allt i rekryteringsprocessen, så är det tyst från konsulten – i flera veckor! Ett vanligt scenario, framför allt om konsulten inte hittar några bra kandidater. En kontinuerlig dialog och små uppdateringar på hur konsulten ligger till i processen, trots saknaden av bra kandidater, utmärker en bra rekryteringskonsult, och får dig som beställare att känna dig trygg och delaktig i processen. Om din rekryteringskonsult gör så här är det dags att se sig om efter en ny.

Är inte tillgänglig för dig eller dina kandidater

Har du svårt att få tag i din rekryteringskonsult under en pågående rekryteringsprocess? Är hen tillgänglig för kandidaterna? Har rekryteringskonsulten varit snabb nog att ge återkoppling och hålla duktiga kandidater varma under hela processen? Som beställare kan du kräva att rekryteringskonsulten ska vara anpassningsbar och tillgänglig under hela arbetet. Både för din egen del, men framför allt för att inte tappa duktiga kandidater.

Lovar bra kandidater inom två veckor

Sitter du i ett första möte med din rekryteringskonsult och hen lovar att ge dig bra kvalificerade kandidater med specialistkunskap inom två veckor? Då är det ett tydligt tecken på att konsulten inte har en realistisk syn på marknaden och rekryteringsprocessen. Rekrytering av bra kandidater tar tid om det ska hålla hög kvalitet. Försök hitta en rekryteringskonsult som har förståelse för hur mycket tid det tar för att det ska bli ett bra resultat, istället för att försöka “sälja” in sig själv som snabb.

Gör allt du säger

När du lägger fram en kravprofil som beskriver en person som har civilingenjörsutbildning, tio års erfarenhet från byggbranschen, kunskap om systemutveckling och är strax över 25, och din rekryteringskonsult bara nickar och säger “ja, det fixar vi” – då har du ett problem! Din rekryteringskonsult ska ha erfarenheten av att kunna utmana dig i att tänka annorlunda kring din kravprofil.

Inget engagemang

Känner du inget engagemang från din rekryteringskonsult, så byt! Om en rekryteringskonsult verkligen brinner för sitt arbete så gör hen ett bättre jobb.

En bra rekryteringskonsult bör vara:

  •      Nyfiken
  •      Skärpt (förstå marknaden och se sammanhang och möjligheter)
  •      Intresserad av och gilla människor
  •      Utåtriktad
  •      Införsäljande

 

Om du känner igen dig i något eller några av påståendena ovan så bör du se över möjligheterna att byta rekryteringskonsult. Du kanske funderar på att göra det på egen hand? Ladda ner guiden: Behövs rekryteringskonsulter eller kan jag göra det själv?

Varningssignalerna du måste vara uppmärksam på hos en rekryteringskonsult

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}