Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
Rekryterande chef - varför ska dina kandidater jobba hos dig?
13 juni 2019, av Level Recruitment

Rekryterande chef – varför ska dina kandidater jobba hos dig?

Det är en vanlig fråga som vi som rekryteringskonsulter alltid ställer till våra kunder inför en ny rekrytering. Konstigt nog verkar den frågan alltid vara lika svår att svara på. Visst är det underligt att rekryterande chefer inte kan svara på varför deras kandidater skulle vilja jobba hos dem? Det borde väl vara ganska enkelt? I det här blogginlägget hjälper vi dig som rekryterande chef förstå varför du är en drömarbetsgivare för dina kandidater.

När det gäller rekrytering av kvalificerade specialister searchas idag 70% av alla kandidater fram, medan 30% kommer in på annons, vilket innebär att vi måste sälja in företaget som arbetsplats till majoriteten av kandidaterna. Då måste du veta varför potentiella medarbetare ska vilja jobba hos dig. De flesta företag och rekryterande chefer vi träffar idag vill bara ha och ha, och tänker inte på vad kandidaterna vill ha. Trots att det faktiskt är kandidaterna som bestämmer om de vill jobba hos dem eller inte. Därför har vi listat några frågor som du ska svara på för att ta reda på vad det är som gör ditt företag till en attraktiv arbetsgivare.

Frågor att ställa dig som rekryterande chef:

1. Varför jobbar du här?

En enkel fråga som oftast ger det mest ärliga svaret är varför den rekryterande chefen jobbar på företaget. Redan här får du svart på vitt vad som är bra med företaget.

2. Vilka är utmaningarna för den potentiella kandidaten?

De flesta går igång på utmaningar. För att få den potentiella kandidaten intresserad av rollen så räcker det inte med att bara rada upp vilka arbetsuppgifter hen ska ha, utan även vilka utmaningar som finns.

3. Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut för kandidaten?

Utveckling är va de flesta strävar efter. Se till så att ni har tydliga utvecklingsmöjligheter för den rollen.

4. Hur är du som chef?

Ledarskap är en av de viktigaste frågorna för en kandidat och faktiskt en av de vanligaste anledningarna till att medarbetare slutar. Därför är det viktigt för dig att rannsaka dig själv och fundera på hur du är som chef och ledare.

5. Hur är teamet?

Många väljer arbetsplats på grund av vilka som arbetar där, de närmsta kollegorna är väsentligt för att trivas på jobbet. Hur är ert team och vad är det som är bra med er?

6. Hur ser den personliga utvecklingen ut för kandidaten?

Det är vanligt att man som chef fastnar vid vilken kompetensutveckling det finns på företaget, men ta en funderare kring hur man som person kan utvecklas på ditt företag.

7. Vad står ni för?

Att företagets värderingar och vision stämmer överens med ens egna börjar bli allt viktigare för många. Det finns vissa som inte skulle vilja jobba på ett visst företag på grund av deras värderingar, så se till att du har tydliggjort dessa för att förenkla för dina kandidater.

8. Vad tänker ni om miljön?

Miljön är viktig för många och kan vara en dealbreaker för vissa kandidater. Var noga med att ha all information om detta inför en rekrytering.

9. Hur ser framtiden ut?

Är ni i en förändringsresa och vad innebär det för framtiden? Information som är viktig att informera en potentiell medarbetare om.

10. Hur står ni er mot era konkurrenter?

Hur ni ligger till i förhållande till era konkurrenter kan också vara en sak som kan särskilja er i en rekryteringsprocess.

Med dessa tio frågor kan du hjälpa dig själv och dina kandidater att svara på frågan om varför de ska arbeta hos dig. Ladda ner: Tipsen som hjälper dig att lyckas i ledarrollen

Lycka till!

Rekryterande chef – varför ska dina kandidater jobba hos dig?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}