Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
2 mars 2017, av Level Recruitment

Vad innebär rekrytering genom Search?

Begreppet “Search” dyker numera upp hos de flesta rekryteringsbolagen. En del arbetar uteslutande med metoden, medan vissa liksom vi på Level använder det som ett komplement i rekryteringar. Men vad innebär begreppet och hur skiljer det sig från “vanlig” rekrytering?

I det här inlägget berättar vi mer om vår syn på Search som metod och om varför vi har valt att använda det i en del av våra processer.

Vidgar vyn för kunden

För oss på Level är Search ett komplement för att säkerställa att vi kan hitta och nå de kandidater som kunden har efterfrågat. Genom att leta upp personer som själva inte aktivt söker jobb kan vi på förhand fastställa att de har rätt profil – även innan vi har pratat med dem. På så vis hjälper vi kunden att nå ut till andra personer än de som på egen hand söker eller skulle ha sökt tjänsten och har potential att finna en person som i hög utsträckning möter kravprofilen.

Kandidaternas förväntan skiljer sig

Det är ofta stor skillnad på förväntningen från de kandidater som vi aktivt letar upp och de som på eget initiativ söker en tjänst. Personer som vi kontaktar har i regel högre krav på arbetsplatsen, rekryteringsprocessen och villkoren för tjänsten. Med andra ord måste kunden här vara beredd på processer som tar längre tid, med hårdare krav kring löner och förmåner. Kandidater som i sin tur själva söker en tjänst är i regel mer motiverade och har ofta en större vilja till att kompromissa och utmana sig själva för att passa in i rollen.

Personlig touch och fingertoppskänsla

Utmaningen i att sälja in en tjänst till en searchad kandidat är ofta större. Här krävs det att rekryteraren gör noggrann research före första kontakt för att ge den tilltänkta kandidaten ett personligt bemötande. Få skulle välja att säga upp sig från ett fast jobb till följd av ett opersonligt mail på LinkedIn, så här krävs en fingertoppskänsla och en förståelse för den fördelaktiga situation som personen befinner sig i.

Inte en garanti för “den perfekta kandidaten”

Även om Search kan vara ett bra komplement till traditionell rekrytering är det inte en garanti för att finna “den perfekta kandidaten”. För oss är målet snarare att vidga vyn för arbetsgivaren, finna en matchning mot kravspecifikationen och erbjuda ett bredare spann av potentiella kandidater. Ibland går det att komma närmare kundens önskemål med hjälp av Search, men ibland är det kandidaterna som själva söker som de facto kommer att vara mest motiverade och göra bäst ifrån sig i rollen – även om deras profil skiljer sig från de ursprungliga kraven.

Vad innebär rekrytering genom Search?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}