Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
3 juli 2017, av Level Recruitment

Det tittar rekryteraren efter i ditt CV

Funderar du på att söka nytt jobb till? Då är det dags att uppdatera ditt CV! Här ger vi exempel på vad du inte ska dela i presentationen av dig själv och vad som får oss att sålla bort ditt CV – trots att du anser dig vara helt rätt för rollen.

I en perfekt värld matchas alltid den bäst lämpade kandidaten mot rätt roll. I verkligheten är det dock svårare än så, vilket ibland beror mer på kandidatens ansökan än på processen i sig. Ett CV och personligt brev är till för att hjälpa oss att göra ett första urval, det vill säga sålla bort de kandidater som inte matchar rollens kravprofil. Därmed är det också viktigt att lägga krut på att förmedla vem du är, vilken kompetens du har och varför du har rätt profil för rollen.

Vad tittar rekryteraren efter i ditt CV?

Först och främst tittar vi på dina tidigare meriter. Matchar erfarenheten det vi söker för den här specifika rollen? Hur väl har kandidaten tagit till sig det som stod i annonsen? Här är det upp till dig som är kandidat att presentera dina tidigare meriter på ett rättvist sätt, så att den kompetens som är relevant för rollen du söker framkommer tydligt. Det som inte står i CV:t är också bortom vår kännedom, vilket gör att vi kan sålla bort dig trots att du egentligen har potential i rollen. Det är med andra ord ditt ansvar att se till att vi får rätt information om dig, så att vi kan ge dig en rättvis bedömning.

Stor konkurrens om tjänsten?

Roller som “marketing manager” eller “copywriter” får i regel många ansökningar. Här är det därmed extra viktigt att sticka ut och nischa sig på ett sätt som gör att vi får upp ögonen för dig. Med detta menar vi inte att du ska överarbeta ditt CV eller försöka sticka ut genom en häftig layout eller stora bilder – tvärtom. Belys just det som gör dig unik och rätt för rollen, genom tydliga och målande (men korta!) exempel på hur du har arbetat tidigare och varför dessa erfarenheter kommer att stärka dig i din nya roll.

Glöm inte att det finns fler steg i processen

Ett vanligt misstag är att dela allt för mycket information om sig själv, redan i CV:t eller i det personliga brevet. Syftet med din ansökan är inte att presentera din personlighet, utan att motivera varför du är rätt person för rollen. Personligheten är istället något som du lyfter fram under intervjutillfället, där utrymme finns för att prata om egenskaper, bakgrund och värderingar. Undvik därför att djupdyka i detta redan i första ansökningsprocessen – ofta räcker det att du beskriver dina personliga egenskaper i några få punkter.

Fem tips att tänka på när du skriver ditt CV:

  • Var konkret och undvik långa utsvävningar.
  • Fatta dig kort! Ett CV behöver inte vara längre än 1-2 A4.
  • Var inte för insäljande, det lyser alltid igenom.
  • Skräddarsy alltid ditt personliga brev, men helst även ditt CV.
  • Ha integritet, du behöver inte dela din livshistoria.

Det tittar rekryteraren efter i ditt CV

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}