Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
The great resignation - Så påverkas din rekrytering
24 februari 2022, av Level Recruitment

The great resignation - Så påverkas din rekrytering

Just nu pratar många om “The Great Resignation” eller “Det stora avhoppet” – vågen av människor som väljer att avsluta sina anställningar. Trenden är tydligast i USA men fenomenet syns även i Sverige. Nu frågar sig företagsledare och arbetsgivare: vad krävs för att behålla viktig kompetens och attrahera nya talanger?

Drygt 40 procent av svenskarna överväger att lämna sina jobb inom det närmaste året till följd av pandemin, enligt en global undersökning från Microsoft, Work Trend Index 2021. Från USA rapporteras det om att 4,5 miljoner amerikaner lämnade arbetsmarknaden bara under oktober månad. Trenden syns också i Storbritannien där antalet lediga jobb uppgick till en miljon i somras, något som aldrig hänt tidigare. 

En av orsakerna till uppsägningvågen verkar vara att pandemin fått många av oss att omvärdera vårt arbete, våra prioriteringar och vad vi vill ägna vår tid och vårt yrkesliv åt. Flera år av hemarbete har bevisat att det är möjligt att sköta jobbet remote, vilket gjort att vi delvis ändrat vår livsstil. Vi vill ha balans mellan arbete och fritid och vi har en önskan om att yrket, som vi ägnar så mycket tid åt, går i linje med våra personliga värderingar. Samtidigt har många råd att vara kräsna, framförallt talanger med eftertraktade spetskompetenser. De väljer bort företag som inte upplevs göra gott, till förmån för bolag som bidrar till goda syften. I Sverige har ett lämmeltåg av kompetens redan sökt sig mot bättre arbetsvillkor, förmåner och mot högre löner, enligt en undersökning från Kantar Sifo. 

I USA har uppsägningsvågen varit störst bland låginkomstyrken inom service, handel och sjukvård. Något som troligtvis beror på de historiskt stora statliga stödpaketen, med högre arbetslöshetsersättningen än vad man är van vid i USA. Detta gör att skillnaden mellan att ha och att inte ha ett arbete inte är så stor längre. 

Oavsett så är det här en utveckling som kan upplevas skrämmande för arbetsgivare och företagsledare. Inte minst nu när världens ekonomier sakta öppnar upp igen och behovet av kompetens ökar. Konkurrensen om topptalangerna blir förstås större, vilket ställer nya krav på företagsledare och chefer – och på oss rekryterare – både när det gäller att hitta och behålla kompetens. Vettiga löner och ett trevligt kontor räcker inte längre, det är snarare hygienfaktorer för att attrahera aspirerande talanger. 

Vi på Level Recruitment har arbetat med rekrytering inom specialistkompetenser i 13 år. Vi vet att ett långsiktigt arbete med employer branding, samt att headhunta löpande och inte bara när behovet av kompetens uppstår, är avgörande. Här är tre goda råd för att behålla viktig kompetens och attrahera nya talanger i spåren av The Great Resignation:

  1.   För det första: begränsa inte er kravspecifikationen mer än nödvändigt. Gör en utvärdering kring vilken kompetens ni söker men begränsa er inte, det minskar era chanser att hitta kvalificerade kandidater.
  2.   Ta hjälp av ett rekryteringsbolag som nischat sig kring specialkompetenser.
  3.   Slutligen, differentiera er och var tydlig med vilka fördelar som finns med att jobba på just ert företag. 

Vi på Level Recruitment tar hand om hela rekryteringsprocessen och är experter inom sex affärsområden: Bygg & fastighet, Ekonomi & finans, HR & administration, IT, Sälj, marknad & logistik och Teknik. 

Kom ihåg!

  1.     Det är kandidatens marknad just nu.
  2.     Aspirerande talanger vill veta varför de ska välja just ditt företag. 
  3.     Kandidaterna är människor som alla andra, ta alltid hänsyn till mjuka aspekter under din rekrytering.

The great resignation – Så påverkas din rekrytering

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}