Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
18 december 2017, av Level Recruitment

Letar du fortfarande efter den perfekta kandidaten? Se hit!

Högkonjunktur och kompetensbrist har gjort att arbetsgivare inte längre har råd att vara lika kräsna. Ansökningar ska besvaras direkt, intervjuer ska ske på löpande band och återkoppling ska ske inom 24 timmar. Kandidaterna är väldigt medvetna om läget – det är deras tur att välja och vraka.

Tid är pengar

Vi kan se en trend bland företag som fortfarande söker med ljus och lykta efter den perfekta medarbetaren. Personen som möter alla kvalifikationer – har en sprudlande social förmåga, högt IQ och fem års erfarenhet av exakt de arbetsuppgifter som tjänsten i fråga omfattar. Kandidatens marknad har gjort det svårare att hitta rätt kompetens. Företag står på led för att anställa och perfektion ryms inte längre inom måtten för en lyckad rekrytering.

Det finns företag som anpassat sig efter marknaden och med öppna armar anställer kandidater som uppfyller en kravprofil till 90-95 %. Sen finns det en liten grupp som har svårt att kompromissa, med förhoppningen att det fortfarande finns bättre alternativ att tillgå. Varför nöja sig med 90 % när det går omkring någon därute som fyller alla kriterier? Det kan vara lätt att glömma bort att en stillastående rekrytering kostar företaget både tid och pengar. Ibland behöver man sänka kraven för att hålla tempot – och nå målen!

Våga justera kravprofilen

När det kommer till rekrytering på kandidatens marknad är det många gånger “done is better than perfect” som gäller. Släpp tanken på den perfekta kandidaten och var inte främmande för att justera kravprofilen. Se också till att avsätta tid för rekryteringen – hitta en lucka i kalendern för den där intervjun och återkoppla med en gång efteråt. Har du inte tid så det räcker? Låt en extern rekryteringspartner hjälpa dig att hålla tempot.

Det är vanligt hänt att företag tar in en kandidat på intervju – för att sedan förvänta sig att personen finns kvar för att träffa VD och marknadschef två veckor senare. Utan en tanke på att två veckor på kandidatens marknad är tillräckligt för att personen i fråga ska snappas upp av både en och två arbetsgivare. Tänk på att det är din uppgift att fånga – och behålla – framtida medarbetares intresse.

Nyckeln ligger i att förstå när man har en duktig person framför sig – och vara snabb nog att agera. Letar du efter en Javascriptutvecklare och får en ansökan från någon som har ett års kortare erfarenhet än vad som efterfrågas i kravprofilen? Man kan inte få allt. Var öppen när du gör din bedömning. Speciellt när det kommer till bristyrken! Var medveten om att Javascriptutvecklare inte växer på träd.

Vi på Level är mycket angelägna om att våra kunder ska vara snabba i sina processer. Samtidigt är vi inte främmande för att uppmärksamma när kravprofilen behöver anpassas. Idag är det extra viktigt att vara snabb på bollen när det väl finns en bra kandidat tillgänglig – och att våga satsa även om alla kriterier inte uppnår 100 %.

Letar du fortfarande efter den perfekta kandidaten? Se hit!

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}