På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
28 november 2018, av Level Recruitment

Så skriver du ett personligt brev som leder till intervju

Har du kört fast med ditt personliga brev? I det här blogginlägget ger vi dig värdefulla tips på hur du utformar ett personligt brev som sticker ut ur mängden – och förhoppningsvis leder till att arbetsgivaren ringer upp dig för en intervju!

Svara på platsannonsen

Ditt CV talar om vad du har för erfarenheter, kompetenser och utbildning. I ditt personliga brev får du en chans att utveckla detta och förklara för din arbetsgivare varför just du är rätt person för tjänsten. Sträva efter att verkligen svara på det platsannonsen efterfrågar! Är ett av kraven i platsannonsen till exempel erfarenhet inom strategisk projektledning? Då kan det vara en bra idé att väva in dina erfarenheter inom området i ditt personliga brev.

Att du har jobbat som projektledare på en tidigare arbetsplats kanske redan står med i ditt CV, men i ditt personliga brev får du också chansen att komplettera med konkreta exempel. Passa på att berätta om den där gången när du var ansvarig för ett komplext projekt – och förklara hur du la upp strategin för att uppnå bästa möjliga resultat. Är ett av kraven för tjänsten du söker goda ledarskapsegenskaper? Se då till att svara på detta med ett exempel på när du agerade ledare för ditt team – hur gjorde du, varför och vad blev resultatet? Fundera över hur du kan applicera dina tidigare erfarenheter på tjänsten du söker.

Undrar du varför ditt CV inte går hem hos potentiella arbetsgivare? I det här blogginlägget går vi igenom 6 saker som du ska undvika när du skriver CV.

Tala om varför du vill ha just det här jobbet

En klassisk fråga som så gott som alltid dyker upp under arbetsintervjuer – och som alla arbetsgivare vill ha besvarad vid ett eller annat tillfälle – är “Varför vill du jobba hos oss?”. Alla företag är unika på sitt sätt, därför vill de veta varför du vill jobba hos just dem. Vad är det som gör den här tjänsten speciell i dina ögon? De flesta gör i regel bättre ifrån sig när det finns en passion bakom jobbet, därför är det viktigt för din framtida arbetsgivare att känna att du är genuint intresserad av företaget. Inte att du bara är ute efter ett jobb och har därför sökt alla tjänster på Platsbanken, med ett personligt brev som du kopierat rakt av från en färdig mall.

Ta lite extra tid på dig och gör research om företaget du söker jobb hos, så att du har något att återkoppla till i ditt personliga brev. Kanske visar det sig att företaget i fråga har blivit utsedd till årets arbetsgivare för sin exceptionella företagskultur – och att det är en av anledningarna till att du har sökt just det här jobbet. Eller att du har en personlig relation till varumärket, till exempel genom att du själv använder produkten eller tjänsten i din vardag – eller beundrar vad det företaget gör på ett eller annat sätt. Hur som helst är det viktigt att du talar om varför du är intresserad av just det här jobbet, på just det här företaget!

Uttryck dig på ett professionellt sätt

Var inte för personlig när du skriver ditt personliga brev, utan se till att behålla en professionell tonalitet genom hela texten. Även om du vill vara personlig till viss del, för att sticka ut ur mängden bland arbetssökande, är det viktigt att du inte låter det gå överstyr. Att inkludera en rad eller två om vem du är som person utanför jobbet och vad du gillar att göra på fritiden är absolut okej. Men undvik att inkludera en tidslinje med allt som hänt sedan du föddes, fram tills att du sökte den här tjänsten. Du behöver inte berätta ditt livs historia i ditt personliga brev (det kan du göra på kafferasten med dina kollegor, när du har fått jobbet).

Undvik också att använda en alltför personlig jargong i texten, det är trots allt ett brev du skriver i jobbsyfte, så uttryck dig professionellt. Visst är det viktigt att ditt brev får en någorlunda personlig touch, men det kan det få utan att du inleder med ett “Tjo” eller “Hej hopp”. Satsa istället på att väva in personliga exempel i texten, som vi beskriver ovan. Berätta till exempel om hur du fungerar i grupp och vilka personliga egenskaper som kommer fram då, istället för att bara skriva att du är en “team player”.

Så skriver du ett personligt brev som leder till intervju

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}