Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
18 oktober 2018, av Level Recruitment

Dags att skriva CV? Vi listar 6 vanliga fallgropar

Undrar du varför ditt CV inte går hem hos potentiella arbetsgivare? I det här blogginlägget går vi igenom 6 saker som du ska undvika när du skriver CV.

1. Du skriver för långt

En bra tumregel är att inte låta CV:t överskrida 1-2 sidor. För mycket text kan rent av upplevas som irriterande för arbetsgivaren (eller rekryteraren) – och leda till att du hamnar i högen som inte kallas till intervju. Så se upp med att använda för många ord och var selektiv med informationen du väljer att inkludera. Bara för att du har deltagit i tio projekt som faktiskt är relevanta för rollen du söker, betyder inte det att du behöver beskriva dem på tio sidor i ditt CV. Den sortens detaljerad information är i de flesta fall inte nödvändig så pass tidigt i ansökningsprocessen. Undvik också att göra ditt CV till en hel Powerpointpresentation – en gammal hederlig PDF går utmärkt.

2. Du inkluderar alla dina tidigare jobb

Hur många jobb tillbaka i tiden ska man gå i sitt CV? I regel brukar det räcka att plocka med dem som är relevanta för tjänsten du söker. Du behöver till exempel inte fylla ut din ansökan med deltidsjobbet du hade som butiksbiträde under studietiden. Rollerna du har haft efter relevant examen räcker ofta långt. Döp rubriken i ditt CV till “tidigare relevanta anställningar” och ta bort de som inte tillför något värde till tjänsten du söker.

3. Du glömmer att förklara eventuella glapp

Att ha ett glapp i CV:t är inte ovanligt – och det behöver inte heller vara något negativt. Om det är ett glapp från mer än 15 år tillbaka i tiden behöver du kanske inte ens adressera det. En rekryterare eller arbetsgivare kollar i första hand på det du har gjort under de senaste åren. Men låt oss säga att du har ett glapp som inte ligger alltför långt tillbaka i tiden – du kanske jobbade i två år efter universitetet och därefter var borta från arbetsmarknaden i tre månader. Då är det viktigt att du förklarar varför i ditt CV. Oavsett om det rörde sig om sjukskrivning, arbetslöshet eller en flytt utomlands.

4. Du söker jobb på annan ort men nämner inget om flytt

Bor du i en annan stad än den du söker jobb i? Eller kanske till och med i ett annat land? Då är det oerhört viktigt att du specificerar i ditt CV hur din bostadssituation kommer att se ut om du får jobbet. Ska du flytta från Borås till Stockholm till exempel? Tala då om i CV:t hur flyttplanerna ser ut och att du har en bostad på plats (om så är fallet). Med tanke på hur bostadsmarknaden ser ut idag (speciellt i storstäderna) är det få arbetsgivare som vill chansa och anställa någon som inte har fixat boende. Så var tydlig med logistiken, annars riskerar du att arbetsgivaren eller rekryteraren väljer någon annan i ditt ställe.

5. Du är otydlig med tidigare ansvarsområden

Beskriv dina ansvarsområden koncist och gärna i punktform – men glöm inte att utveckla varje punkt. Att du skriver att du hade personalansvar är till exempel inte tillräckligt. Hur många medarbetare hade du ansvar för? Var det 30 eller 300? Tänk på att personen som ska läsa ditt CV inte har någon bakgrundsinformation. Det kanske är glasklart för dig vad en områdeschef gör på ditt företag, men för en rekryterare eller framtida arbetsgivare säger det inte så mycket. Många kandidater faller på att de inte beskriver sin roll tillräckligt tydligt – de kanske är perfekta för tjänsten, men det framgår inte.

6. Du bifogar inte personligt brev

Att bifoga ett personligt brev är i många fall obligatoriskt, men det är också ett sätt för dig att utveckla det du inte får plats med i CV:t. Ditt personliga brev kan (och bör) du dessutom skräddarsy efter varje tjänst du söker. Gör inte misstaget att skicka samma personliga brev till flera olika arbetsgivare, för även om du inte inser det, så skiner det igenom. För en person som läser CV:n hela dagarna blir det väldigt uppenbart när det rör sig om ett massutskick. Så ta dig tid att beskriva varför just du är lämplig för den här tjänsten och sy in din kompetens i texten. Tänk att det personliga brevet är din chans att verkligen svara på jobbannonsen.

Lästips: Läs även vårt inlägg Hur jobbar en rekryterare? – Intervju med Jessica Fogelsjöö.

Dags att skriva CV? Vi listar 6 vanliga fallgropar

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}