På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
6 juli 2016, av Level Recruitment

Semesterplanering för maximal återhämtning

Har du maximerat årets semester med en lång sammanhängande ledighet? Till nästa års semesterplanering kan det vara värt att tänka om – forskning visar nämligen att man bör sprida ut semestern över hela året för maximal återhämtning.

Spridd semester bättre för hälsan

Höstterminen är en intensiv period med mindre lediga dagar än vårterminen, och det är värt att ladda batterierna ordentligt för att kunna prestera maximalt. Det har dock visat sig att en lång och sammanhängande ledighet under sommaren inte nödvändigtvis är rätt väg att gå. De flesta både mår och återhämtar sig bättre med kortare semestrar löpande under året.

Koppla inte bort för sakens skull

Gränsen mellan jobb och privatliv suddas ut allt mer tack vare det uppkopplade samhälle vi lever i. Man behöver dock inte nödvändigtvis stänga av mobiltelefonen och jobbmailen under semestern bara för sakens skull – faktum är att vissa känner sig mer avkopplade av att slänga ett öga på inkorgen emellanåt. Det viktigaste är att varje företag och dess medarbetare hittar ett sätt som fungerar och känns bra för båda parter.

5 tips för att maximera återhämtningen

  1. Förbered vad du kan förbereda innan semestern. Ett vanligt misstag är att man stressar ända in i kaklet och får spendera sin första semestervecka med att försöka stressa ner från veckan innan. Skapa rätt förutsättningar för återhämtning genom att checka av de tyngsta uppgifterna först, sista veckan innan semestern. Det blir mindre stressigt och skönare att avrunda sista dagen med en lagom arbetsbelastning och “lättare” arbetsuppgifter.
  2. Undvik i den mån det är möjligt att planera in möten första dagarna direkt efter semestern. På så sätt får du tid att gå igenom sommarens inkomna mail och slipper skjuta på det, vilket kan skapa onödig stress eftersom inkorgen fylls på snabbt.
  3. Även om du planerar att kolla igenom jobbmailen emellanåt även under sommaren kan det vara värt att ställa in ett autosvar med hänvisning till semester. På så sätt förväntas du inte svara omgående och kan i lugn och ro gå igenom inkorgen när det passar.
  4. Planera in minisemestrar under hösten. Det krävs inte nödvändigtvis semesterdagar för det om alla går åt under sommaren – en vanlig kväll eller helg duger utmärkt för att mentalt “stänga av” och samla nya krafter.
  5. Alla är olika – vad som funkar bäst för såväl företaget som de anställda skiljer sig självklart från fall till fall. Ha en tydlig dialog och hitta ett semesterupplägg som fungerar bra med hänsyn till såväl arbetsuppgifter som kollegor och den egna återhämtningen.

Ha en riktigt skön semester!

Semesterplanering för maximal återhämtning

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}