Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
6 februari 2015, av Level Recruitment

Så gör du för att syna de förväntade intervjusvaren

Arbetsintervjuer ska lära oss att känna våra kandidater och hjälpa oss skapa en uppfattning kring vem som är mest lämpad för jobbet. Men det finns ett vanligt hinder: de ”förväntade” intervjusvaren, svaren som egentligen inte säger oss någonting om vem personen faktiskt är.

Som rekryteringskonsult gäller det med andra ord att se igenom klyschorna för att kunna göra en ordentlig personbedömning. Något som också kan sätta vår intervjuteknik på prov.

Så hanterar du intervjusvar som ”driven, strukturerad och ”kreativ”

Idag är kandidaterna så insatta i vilka frågor som kan dyka upp under intervjun, att svaren ofta känns repeterade snarare än ärliga. Du har säkert hört ord som ”driven”, ”strukturerad” och ”kreativ” dyka upp fler gånger i rekryteringar än du kan räkna. Visst är det bra att vara driven, men det behöver nödvändigtvis inte betyda mer än att personen vet att det ”låter bra” att säga. Vill du verkligen få ett helhetsgrepp om personen och ta reda på hur han eller hon jobbar under stress eller skulle interagera med resten av teamet, då är det tydlighet som gäller.

Så, för att komma runt flosklerna och precisera svaren är det framförallt två saker som gäller:

  • Att be om konkreta exempel. 
    Vad är det egentligen, rent konkret, som gör personen driven, strukturerad eller kreativ? Gjorde han eller hon någonting nyligen som exemplifierar det? Detta är en metod som rekryteringskonsulter ofta använder för att ta reda på hur kandidaten agerar i en viss situation.
  • Att ställa följdfrågor.
    Ett måste om du vill undvika klyschor. Följdfrågor lämnar utrymme för friare svar så att kandidaten tvingas utveckla vad han eller hon faktiskt menar. Med andra ord, inte lika inövade och standardiserade svar.

Med hjälp av de här enkla metoderna kommer chansen att hitta rätt kandidat att bli väldigt mycket större. Du som rekryterar kommer inte bara få en bättre uppfattning kring hela personen; genom att be om konkreta exempel och ställa bra följdfrågor kommer du få precis de svar som du vill ha!

Så gör du för att syna de förväntade intervjusvaren

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}