På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
10 januari 2019, av Level Recruitment

Så påverkar tiden på dygnet din produktivitet!

Hur väl anpassar du din arbetsdag efter din produktivitet? Idag har de flesta av oss fortfarande relativt traditionella arbetstider, med avbrott för en klassisk lunchrast och en till två fikapauser. Men att jobba från nio till fem är inte optimalt för alla – för vissa är produktiviteten högst tidigt på morgon och för andra sent på kvällen. I det här blogginlägget kommer vi med tips på hur du kan optimera din tid för att få ut det mesta av din arbetsdag!

Hitta dina bästa arbetstider

Vi har skrivit en del om vikten av flexibla arbetstider tidigare – och om hur allt fler företag sakta men säkert börjar implementera detta. Att låta medarbetarna anpassa arbetsdagen efter sin egen produktivitet skapar med största sannolikhet både bättre fokus och resultat. Personalen kommer inte bara bli glada för att det blir lättare att få ihop livspusslet – de kommer även få bättre förutsättningar för att kunna prestera efter bästa möjliga förmåga.

Idag finns det studier på att 80 % av oss är mer produktiva under förmiddagen (källa: SvD, Insidan 2018-11-18). Därför är det för många optimalt att göra den kreativa delen av jobbet före lunch och spara de mer monotona arbetsuppgifter till eftermiddagen – när den klassiska dippen ofta infaller. Om du tillhör de 20 % som är mer produktiva under eftermiddagen ska du såklart göra tvärtom, ta en sovmorgon (om du har möjlighet till det), kom in till kontoret någon timme senare och skjut fram arbetsdagen. Så att du kan sitta kvar lite extra på kvällen när kreativiteten är på topp.

Gör rätt sak vid rätt tillfälle

Om du inte har möjlighet att anpassa din arbetstid (alla har inte den lyxen), kanske du i alla fall kan anpassa under vilken tid på arbetsdagen du gör vilka uppgifter. Med andra ord – spara det som är mer krävande till förmiddagen och gå igenom mejlen på eftermiddagen. Huvudsaken är att arbetsdagen på ett eller annat sätt optimeras så att du (eller dina medarbetare för den delen) aldrig bara sitter av tiden, för att ni är för trötta eller omotiverade för att ta tag i arbetsuppgifterna.

På samma sätt är det viktigt att belöna medarbetare som är ovanligt effektiva – och kanske gör klart en arbetsdags jobb på fem timmar. Den sortens effektivitet är extremt värdefullt på en arbetsplats. Kanske är det rimligt att en medarbetare som är extra snabb får sluta tidigare? Under förutsättning att jobbet blir gjort såklart. Annars är risken att de mest effektiva medarbetarna bara sitter av tiden när de är klara – eller drar ut på uppgifterna så att de ska ta lika lång tid som det officiellt var tänkt.

Så påverkar tiden på dygnet din produktivitet!

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}