Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
23 oktober 2018, av Level Recruitment

Obligatorisk träning på jobbet – rätt eller fel?

Idag kan vi se en trend med växande friskvård bland företag – men att göra träning på arbetstid obligatoriskt är fortfarande relativt nytt och inget majoriteten hakat på (än). I det här blogginlägget går vi in på ämnet obligatorisk träning på jobbet. Är det rätt eller fel av arbetsgivaren att lägga till träning på schemat under arbetstid?

Träning för ökad produktivitet

Många av de företag som har lagt till träning som en klausul i anställningsavtalet vittnar om ökad produktivitet och gladare personal. Björn Borg är till exempel en av de arbetsgivare som infört en obligatorisk träningstimme i veckan, där medarbetarna uppmanas att aktivera sig på valfritt sätt. Målet med detta är att hela personalstyrkan ska må och prestera bättre – vilket både medarbetarna personligen och verksamheten som helhet tjänar på i längden.

På Level har vi inte gått fullt så långt att vi gjort träningen obligatorisk. Däremot har vi en personlig tränare som kommer en gång i veckan och som en stor del av personalen frivilligt väljer att träna med. Vi kan själva se de positiva effekterna som friskvården haft på både arbetet och personalens välmående – och är inte sena med att säga ja till att möjligheten att få träna på arbetstid uppskattas. Det finns dessutom en hel del forskning som visar på att fysisk aktivitet är bra för hjärnan och leder till bättre prestation.

Friskare medarbetare = mindre sjukskrivningar

I boken “Hjärnstark: Hur motion och träning stärker din hjärna” skriver Anders Hansen om vikten av fysisk aktivitet. Det är idag ett välkänt faktum att personer som tränar håller sig friskare och presterar bättre i större utsträckning. Vilket i sin tur är av högsta betydelse för arbetsgivare, som kan drabbas hårt av just sjukskrivningar. Att införa obligatorisk träning kan därför ses som ett verktyg för att hålla personalen frisk och högpresterande. Inte bara för att rörelse är nyttigt – utan för att det även ger medarbetarna ökad frihet. En nöjd personal är ofta också en frisk personal.

Friskvård kan också vara positivt för Employer Branding. Företag som inför obligatorisk träning kommer troligtvis att attrahera kandidater som gillar att träna och prioriterar sin hälsa. Medan personer som är mindre angelägna att köra ett träningspass på lunchen, kommer vara mer avvaktande. Det kan med andra ord vara ett strategiskt drag för företag som vill ha minskad sjukfrånvaro och ökad produktivitet. Att införa obligatorisk träning bygger dessutom en stark företagskultur, som (förhoppningsvis) skapar en härlig sammanhållning och bra arbetsmiljö.

Skyldigheter och möjligheter

Det finns såklart också potentiella negativa faktorer att argumentera kring. Integriteten på arbetsplatsen till exempel – är det verkligen okej att arbetsgivaren bestämmer om medarbetarna ska träna eller inte? Kanske inte. På samma gång har arbetsgivaren skyldigheten att värna om personalens hälsa på arbetsplatsen. När en medarbetare blir sjukskriven är det till exempel arbetsgivarens ansvar att sätta upp en plan för rehabilitering. Skulle det då inte också kunna vara arbetsgivarens ansvar att förebygga att sjukskrivningen uppstår?

Många företag erbjuder idag reducerade gymkort, sjukgymnast och höj- och sänkbara skrivbord. Skulle inte en obligatorisk träningstimme i veckan kunna gå in under samma kategori? Med syfte att förebygga att medarbetarna får ont i huvudet av för mycket skärmtid – eller i ryggen av att sitta vid skrivbordet hela dagarna.

Vad den obligatoriska träningstimmen ska innehålla behöver inte heller vara skrivet i sten. Det är kanske till exempel inte rimligt att förvänta sig att alla medarbetare ska gå ut och springa fem kilometer på lunchen. Huvudsaken är att någon form av fysisk aktivitet utförs, men vad man väljer att göra borde vara upp till varje individ. För någon kanske det passar att simma några längder och för en annan att gå på ett yogapass, eller varför inte spela badminton?

Ämnet är minst sagt omdebatterat. Hur ser ni på friskvård på ditt företag? Är obligatorisk träning en bra eller dålig idé?

Obligatorisk träning på jobbet – rätt eller fel?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}