Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
Christian Smith Level Recruitment
8 januari 2022, av Level Recruitment

Mina tre mest värdefulla råd till dig som ska ta hjälp av ett rekryteringsbolag

Att anlita en extern rekryteringspartner är inte så svårt. Däremot är det inte nödvändigtvis lätt att välja rätt. Christian Smith, försäljningschef och partner på Level Recruitment, guidar dig som är på jakt efter en ny byrå.

Vi på Level Recruitment har 125 års samlad erfarenhet av specialistrekrytering. Antalet rekryteringsprocesser som vi tillsammans har genomfört är otaliga; varenda en har varit unik. Samtidigt återkommer en rad aspekter, som nästan tangerar allmänsanningar. Idag vill jag dela med mig av dem, riktat till dig som ska välja en extern rekryteringspartner.

1) Ställ fram spegeln. Varför ska man jobba hos er? Vad är till er favör? Om ni inte kan svara på det, kopplat till den roll ni söker, kommer det bli svårt att attrahera specialisterna. Även om en duktig rekryteringskonsult kan guida er rätt, spar ni tid på att identifiera era fördelar redan från start. 

Våga vara ärliga när ni tittar i spegeln. Är det verkligen högt i tak hos er, eller flexibelt? Går det att stå för till hundra procent? Om inte, skippa klischéerna. Bara för att sanningen inte alltid mappar in mot de trendigaste USP:arna betyder det inte att ni är fel för just er drömkandidat. Vi gillar alla olika, som bekant. 

2) Välj ett specialiserat rekryteringsbolag. Om du ska operera hjärtat vill du helst inte ha hjälp av en ortoped, doctor or not. En specialiserad rekryteringskonsult besitter kunskap om både roll, bransch och konkurrenssituation. Hon eller han har gjort det här förr; vet vad som fungerar och inte.

Dessutom vet en specialist var det är smartast att leta. En rekryterare med branschkunskap har ett kontaktnät som inte ska underskattas. Inte bara har de koll på de mest attraktiva specialisterna inom sin nisch, de följer även deras arbetsplatser noga. Hon eller han vet när det är ett stort varsel på gång, eller när röran kring ett förvärv nyligen har fått trivseln att svikta. Din rekryteringskonsult är dina ögon och öron på de platser du själv inte kan röra dig. 

3) Våga lita på rekryteraren. Att ta hjälp av en rekryteringskonsult har många likheter med att ta hjälp av en mäklare. Du hade kanske kunnat sälja ditt hus själv, men det hade kostat dig i både tid och huvudbry kring huruvida alla moment och detaljer var under kontroll. Sannolikt hade inte heller resultatet blivit lika tillfredsställande som om du anlitat ett proffs. 

Tänk på hur många av stegen i din säljprocess som du överlåter till mäklaren, och hur uppmärksamt du lyssnar till råd - även om de verkar verklighetsfrånvända. Ska vi alltså köpa in barnmöbler och ställa in i arbetsrummet…?, kanske du frågar dig initialt. Men du köper ändå in en spjälsäng, nattlampa och några gosedjur. Mäklaren har nog koll. Om det var “barnrummet” eller inte som sedan ledde till att huset såldes till ett trevligt pris kommer alltid vara lika svårbevisat som sannolikt. 

Samma sak gäller i din relation till rekryteraren. En duktig rekryteringskonsult utmanar dig och får dig att tänka nytt. Drömkandidaten ser inte alltid ut som du tror. Våga utmanas! Om du behöver hjälp, så vet du var vi finns.

Christian Smith, försäljningschef och partner på Level Recruitment

Mina tre mest värdefulla råd till dig som ska ta hjälp av ett rekryteringsbolag

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}