Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
18 augusti 2017, av Level Recruitment

Hur mycket betyder referenser i rekrytering?

I nästan alla rekryteringsprocesser förekommer någon form av referenstagning, där rekryteraren ringer upp en tidigare arbetsgivare eller kollega. Men hur stor roll spelar referenserna egentligen i processen och hur mycket vikt bör du som kandidat fästa vid att välja “rätt” person?

Vi ska inte sticka under stol med att vi tar in referenser från våra kandidater. Det är heller ingen hemlighet att vi följer upp referenserna och tar hänsyn till vad de säger. Vad som däremot är en vanlig missuppfattning är att referenserna är ett slags “sista eldprov”, där personens ord är helt avgörande för din framtid. Så är det nämligen inte.

Validiteten i referenser är låg

För oss är referenser ett komplement för att bekräfta att dina meriter är korrekta och att du faktiskt har arbetet där du uppgett. Det är även en chans till att lyssna in vad andra säger om dig och om den person du är i arbetet. Samtidigt vet vi att en stor majoritet väljer referenser som kommer att tala gott om dem och vara odelat positiva. Det gör också att validiteten i det som referensen säger inte kan ses som särskilt hög i jämförelse med exempelvis en intervju eller ett personlighetstest.

"Att din förra kollega berättar att du är en glad och trevlig person är självklart en bonus, men troligtvis något vi redan har förstått under intervjuerna."

I vår bedömning utgår vi ifrån både CV, intervju, ett eventuellt personlighetstest och ibland även ett arbetsprov. I det här väger den personliga intervjun alltid tyngst, liksom tidigare erfarenheter och din potentiella förmåga till att omsätta dem i en ny roll. Att din förra kollega berättar att du dessutom är en glad och trevlig person är självklart en bonus, men troligtvis något vi redan har förstått under intervjuerna.

Om du söker en chefsroll

För dig som söker en chefsroll får referenserna något större betydelse. I dessa fall kan vi därför be om referenser från andra sammanhang än tidigare arbetsplatser, t.ex. i föreningslivet eller via affärskontakter. För oss blir det ett komplement som hjälper oss att förstå vem du är både privat och i yrket, hur du agerar när du ställs inför utmaningar eller hamnar i ett sammanhang utan tydliga ramar. En viktig del i bedömningen av dig som ledare och en kvalitétsstämpel inför en eventuell anställning.

Hur ska jag välja ut mina referenser?

Svaret är egentligen enkelt – fråga rekryteraren vem han eller hon är intresserad av att tala med. Kanske är det en tidigare chef, men kanske även en kollega eller tidigare anställd. Meddela din utvalda referens på förhand och förbered personen på att en rekryterare kommer ringa. Tänk också på att många rekryterare – däribland vi på Level – alltid kontrollerar referensen innan vi ringer. Det fungerar därmed inte att lämna ut numret till din kompis, såvida inte personen faktiskt har haft en roll som är intressant för din process.

Hur mycket betyder referenser i rekrytering?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}