Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
29 november 2016, av Level Recruitment

Gå ner i titel och lön – ett tecken på dålig prestation?

Många kan antagligen skriva under på att den generella uppfattningen och samhällets syn idag är att man ska “ta nästa steg i karriären” när man byter jobb. Men behöver det per automatik betyda att en kandidat som söker en till synes “sämre” tjänst inte presterade väl i sin tidigare roll? Nja, här gäller det att se upp!

Hos många börjar varningsklockorna ringa om en kandidat inte per automatik söker sig uppåt i karriären. Likaså om någon väljer att söka en tjänst med betydligt lägre lön än en tidigare roll. Anledningarna till att en kandidat väljer att ta ett kliv åt sidan eller tillbaka snarare än uppåt kan dock vara många, här listar vi tre vanligt förekommande.

Från bred roll till specialist – eller vice versa

Bredare roller skiljer sig många gånger mycket åt från specialisttjänster och för många kan det vara ett naturligt steg att gå från det ena till det andra för att identifiera var man presterar bäst. Det kan dessutom vara värdefullt att rekrytera en kandidat med bredare roller i bagaget till en specialisttjänst om övriga meriter och personlighet känns bra, då en sådan person ofta har ett bra helikopterperspektiv och förmågan att förstå hela processer.

Trivs inte i en chefsroll

Får man chansen att testa sina vingar i en chefsroll tackar många ja, då det är en spännande utmaning som sätter såväl personlighet som kunskaper på prov. Att leda andra passar dock inte alla, vilket gör att många kan välja att kliva från chefsrollen efter en tid. Det i sig behöver inte betyda att kandidaten gjorde ett dåligt jobb som chef, vilket är viktigt att ha i åtanke. Vissa trivs och presterar väl i en ledarroll – andra inte. Erfarenheten som en tidigare chef tar med sig är dock ofta värdefull i framtida roller.

Lönen är inte allt

För många är lönen långt ifrån det viktigaste. Med andra ord bör du som rekryterare inte lägga några värderingar i huruvida en kandidat väljer att söka en tjänst med lägre lön än tidigare rollen. Det inte behöver säga någonting om hur personen presterade i sitt tidigare jobb och det behöver heller inte betyda att kandidaten inte har ambitioner. Arbetsuppgifterna, flexibla arbetstider, goda utvecklingsmöjligheter och övriga förmåner är för många viktigare än summan i lönekuvertet.

Med andra ord – en kandidat behöver inte vara överkvalificerad för en tjänst för att högre chefsroller eller tjänster med uttalat hög lön finns med på CV:t. Det är viktigt att alla kandidater får en likvärdig bedömning och att personliga värderingar läggs åt sidan under processens gång. Fokusera på varför kandidaten väljer att söka den aktuella tjänsten, huruvida tidigare kompetenser och aktuella egenskaper passar för rollen och för en dialog utifrån det.

Gå ner i titel och lön – ett tecken på dålig prestation?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}