På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
23 april 2015, av Level Recruitment

Attrahera och rekrytera generation Y: 80- och 90-talister

Om några år kommer 90-talisterna, generation Y, att utgöra den större delen av Sveriges arbetskraft och spelreglerna på arbetsmarknaden kommer att behöva skrivas om – 90-talisterna har nämligen inte samma förhållningssätt till arbete som tidigare generationer. De vill jobba på sina egna villkor och lägger stor vikt vid att få tid till att ha lite roligt mellan varven. Så, vad är mer som utmärker den nya generationen och hur anpassar du dig som chef till de nya förhållandena som de medför? Här listar vi punkterna som är viktiga att ta i beaktning när du ska rekrytera generation Y.

De oändliga fördomarna om generation Y

Låt oss först gå till botten med de många fördomar som florerar kring 80- och 90-talisterna. De är både lata, curlade, behovsstyrda och giriga. Men är det verkligen helt riktigt? Svaret är självklart nej. Det finns betydligt mycket finare kvalitéer att lyfta fram hos den nya generationen som borde få mer fokus än de syrliga sådana vi nyss beskrev.

Så tänker en 80/90-talist

När jobb och privatliv flyter ihop

Är du ett fan av den gamla klassiska stämpelklockan? Glöm den. När generation Y kommer in på arbetsmarknaden kommer de att göra det med kraft (och med en hel del krav). 80- och 90-talisterna lägger lika stor vikt vid arbetslivet som vid privatlivet och är noggranna med att den arbetsplats de befinner sig på kan ge dem harmoni och balans mellan dem båda. Möjligheten att påverka sitt eget arbete och arbetstider tillsammans med sina arbetsverktyg värderas högt då jobb och privatliv flyter ihop.

Nomader

80- och 90-talisterna har ännu en utmärkande sida. De räds inte att flytta på sig och ser hela arbetsmarknaden som sin spelplan. Detta går tvärt emot 50- och 60-talisterna som istället valde en arbetsgivare de trivdes med för att sedan troget stanna kvar – inte allt för sällan ett helt arbetsliv. Den nomadiska generationen byter jobb betydligt mycket oftare och är högst medveten om att gräset kan vara grönare på andra sidan.

Roligt eller bara prestigefyllt?

Prestige och snygga titlar har aldrig betytt så lite som nu. 80- och 90-talisterna lägger fokus på något helt annat, nämligen att trivas och ha roligt. Att ta ett tråkigt jobb med hög lön och status faller platt jämfört med ett där det erbjuds utvecklingsmöjligheter, en spännande arbetsmiljö och ett nytänkande arbetssätt. Frihet och personlighetsutveckling lockar med andra ord mer än en fet plånbok och ett imponerande visitkort.

Fördelar med att anställa 80- och 90-talister

Trots deras krav och förväntningar är den nya generationen full av värdefulla resurser. De har både ny sprudlande energi och vitala kunskaper som den äldre generationen ofta inte har en chans att tävla emot. Eftersom de dessutom oftare väljer jobb efter hur intressant det tycker att det verkar är chansen större att de lägger in ett ännu djupare engagemang i det de gör. En annan viktig fördel är att de också är medvetna om att ingenting i den digitala tidsåldern varar för evigt. Att ha vuxit upp mitt i det snabbföränderliga landskapet har gjort dem flexibla och beredda på att snabbt hitta nya vägar och kunskaper för att hålla sig attraktiva på marknaden.

Skaffa dig nya chefsverktyg

Med andra ord, kasta stämpelklockan i soporna och sätt dig ned och fundera över hur just du och ert företag kan anpassa er efter dessa kommande medarbetare. Med kunskaperna du fått genom vårt inlägg är det nu dags att se över era chefsverktyg och uppdatera era traditionella arbetssätt anpassade för en helt annan typ av personligheter.

Ju bättre du som chef, och ni som företag, anpassar er till den nya generationen desto bättre resultat kommer ni tillsammans att skapa!

Lycka till med era nya, unga anställda!

Källa: http://cio.idg.se/2.1782/1.529529/lar-dig-alska-80–och-90-talisterna

Attrahera och rekrytera generation Y: 80- och 90-talister

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}