På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
anlita ett rekryteringsföretag
19 december 2019, av Level Recruitment

Därför ska du anlita ett rekryteringsföretag trots att ni har ett internt rekryteringsteam

Allt fler företag har egna interna rekryteringsteam som gör alla rekryteringar inom företaget, vilket vissa externa rekryteringsföretag ser som ett hot mot hela rekryteringsbranschen. Vi på Level ser det istället som en möjlighet. Här berättar vi varför.

Många stora företag har interna rekryteringsteam som ansvarar för all rekrytering till företaget. Dessa företag har oftast hög personalomsättning på roller som exempelvis säljare, kundtjänstmedarbetare eller IT-konsulter. Det interna rekryteringsteamet blir därför väldigt duktiga på att rekrytera en viss typ av roll, faktum är att de blir experter på att rekrytera till kärnverksamheten. Men när det kommer till att rekrytera specialistkompetens, chefer och stabsfunktioner inom exempelvis ekonomi, IT och marknad är rekryteringsteamet inte alltid lika starkt. Detta är helt naturligt eftersom man blir bra på det man sitter med hela dagarna.

När organisationen väl behöver en roll som inte är en del av kärnverksamheten har det interna rekryteringsteamet ofta varken kunskapen, erfarenheten, verktygen eller nätverket att göra det själva. Och vad vill vi ha sagt med det? Jo, även om du har ett dedikerat rekryteringsteam internt så behöver du även ta in en extern rekryteringskonsult som hjälper till med de mer specifika rekryteringarna. Det är just därför interna rekryteringsteam inte är ett hot för resten av rekryteringsbranschen. Vi skulle snarare säga att en extern rekryteringskonsult behöver komplettera det interna rekryteringsteamet när det behövs.

Fördelar med att ta in en rekryteringskonsult vid specifika rekryteringar:

Kan kontakta konkurrenter

Som internt rekryteringsteam är det inte okej att ta kontakt med en konkurrents befintliga anställda för att försöka rekrytera dem. Som extern rekryterare är det däremot mer accepterat.

Har specialistkunskap om rollen/branschen

En rekryteringskonsult är specialiserad på vissa roller och har lång erfarenhet. Som internrekryterare har du med största sannolikhet inte den tid du skulle behöva för att lära dig specialistrollen du ska rekrytera.

Har ett stort nätverk

En extern rekryteringskonsult har oftast ett större nätverk än en internrekryterare, vilket inte är så konstigt med tanke på alla olika företag och personer rekryteringskonsulten möter varje dag.

Känner till marknadsvillkor och trender

Som extern rekryteringskonsult har man ett utifrånperspektiv samtidigt som man måste ha koll på marknadens villkor och trender för att ligga i framkant och få nya uppdrag. Roller förändras hela tiden och då gäller det att hänga med i utvecklingen för att kunna hitta rätt person till rätt tjänst.

Är konsultativa

En extern rekryteringskonsult har stor förståelse för den specifika rollen och lång erfarenhet av att ha tillsatt många liknande tjänster. På så sätt kan konsulten rådge och utmana er kring kravprofilen. Som vi nämnde ovan – konsulten kommer med ett utifrånperspektiv som är viktigt för att kravprofilen ska skapa rätt förväntningar på rollen.

Vill ni veta mer om hur en extern rekryteringskonsult kan komplettera ert interna rekryteringsteam? Hör gärna av er till oss!

Därför ska du anlita ett rekryteringsföretag trots att ni har ett internt rekryteringsteam

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}