Hur fördomsfri är den digitala rekryteringen?
Många påstår att en digital rekryteringsprocess är mer fördomsfri, eftersom det inte ligger några personliga värderingar i den på samma sätt som vid ett mänskligt möte. Men faktum är att nya digitala lösningar också kommer att ställa oss inför etiska dilemman – och den mänskliga rekryteraren är kanske inte så överflödig som en del tror. I grund och botten är ingen rekrytering helt fördomsfri, eftersom de algoritmer som styr de digitala systemen trots allt är programmerade av människor.
Därför är det viktigt att säkerställa att man inte råkar inkludera någon form av diskriminering i algoritmerna, som till exempel kan komma att påverka urval, tester och videointervjuer. Systemen är baserade på en matematisk beräkning av vad som klassas som det bästa alternativet utifrån kriterier angivna av människor. Så även om AI är en smidig och välkommen lösning inom rekryteringsbranschen, behöver vi vara medvetna om samtliga faktorer som kan komma att påverka validiteten. Precis som vid traditionell rekrytering.
Vikten av mänsklig kontakt
En digital rekryteringsprocess kan ha svårigheter att hantera faktorer som slumpen – eller självmant inkludera kriterier som personen som programmerat inte känner till eller haft i åtanke. Därför är det viktigt att inte lita blint på AI, utan komplettera den digitala rekryteringen med mänsklig kontakt. Människor tillför ett värde i rekryteringsprocessen som maskiner inte kan ersätta (i alla fall inte än!) – specialistkunskap, individuella erfarenheter och intuition, till exempel.
AI kan med fördel användas vid rekrytering av mindre komplexa roller. Om du till exempel ska anställa 200 lagerarbetare eller tidningsbud, kan det vara smidigt att låta kandidaterna svara på frågor och göra tester digitalt. På så vis får du snabbt fram ett urval passande kandidater. När det kommer till mer komplexa roller, som chefer eller specialister, är även mänsklig kontakt viktigt för bedömningen. Här vill du kanske diskutera rollen mer ingående med kandidaterna, låta dem träffa hela teamet och få en personlig känsla för varje individ. En algoritm kan till exempel inte svara på hur bra en person kommer passa in på just er arbetsplats, i just en specifik grupp av medarbetare.
Sammanfattningsvis:
- En digital rekryteringsprocess är inte automatiskt fördomsfri
- AI kan vara smidigt vid rekrytering av mindre komplexa roller
- Algoritmer är begränsade och kan till exempel inte bedöma alla sociala faktorer
- Det mänskliga mötet är extra viktigt vid rekrytering av mer avancerade roller
- En kombination av AI och dagens traditionella rekrytering är att föredra