Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
18 augusti 2015, av Level Recruitment

Vad gör man när drömkandidaten drar sig ur?

Du har gått igenom en avancerad sökprocess och äntligen hittat den perfekta kandidaten med en perfekt personlighet, passande bakgrund och erfarenhet, matchande löneanspråk och hög ambitionsnivå. Men så plötsligt, precis innan kontaktskrivning, händer något som gör att personen plötsligt avböjer och du är tillbaka på ruta ett igen.

Det är förstås jobbigt då en rekrytering är en lång process och det känns som att det är en lång väg fram för att hitta en ny perfekt kandidat. Så, vad gör man nu?

Blicka framåt!

Det är dags att släppa personen och gå tillbaka till att fokusera på vad som faktiskt är viktigt för tjänsten. Nu gäller det att sätta sig själv och sina personliga tycken åt sidan och tänka större – som HR-ansvarig gäller det att behålla lugnet och förstå att specifika egenskaper faktiskt finns hos fler personer än en.

När det är dags att börja söka efter en ny person efter ett bortfall är tiden ofta knapp och alla inblandade känner stress att hitta den de söker. Nu gäller det att acceptera att det inte går att klona den förra kandidaten och fortsätta processen där den slutade.

Försök att hitta positiva aspekter med situationen – det är exempelvis bättre att kandidaten hoppar av innan kontraktsskrivningen än att det sker några veckor efter att personen påbörjat anställningen. Med andra ord, det som hände kanske ändå var en bra?

Fokusera sedan på att hitta en ny kandidat – som är ännu bättre för rollen. Kandidaten finns där ute! Det gäller bara att lyckas attrahera honom eller henne.

Vad kan vi lära oss?

Det finns ofta mycket att dra lärdom av från den första processen och därmed också möjligheter att göra förändringar i kravprofilen. Är kravet på erfarenhet rätt ställt, är utbildning verkligen ett krav eller endast meriterande? Finns det egenskaper och erfarenheter som kan adderas respektive tas bort?

Rannsaka också er själva och ställ er några viktiga och utvecklande frågor. Varför hoppade drömkandidaten av? Vad var det som gjorde att vi tyckte att just den här personen var en drömkandidat och vad var det egentligen som gjorde att vi inte lyckades ro det iland? Hade vi som företag för höga tankar om oss själva och siktade för högt?

Avslutningsvis vill vi önska dig ett stort lycka till nästa gång du hamnar i en liknande situation!

Vad gör man när drömkandidaten drar sig ur?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}