Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
Susanne Birgersdotter
6 maj 2020, av Level Recruitment

Techbranschen behöver fler kvinnor som syns, hörs och tar plats

Svenska techbolag skulle må bra av fler kvinnor och ökad mångfald. Det menar appdrottningen Susanne Birgersdotter – som tröttnat på den skeva könsfördelningen.

När hennes dotter ville lära sig multiplikationstabellen gick Susanne Birgersdotter in på App Store och letade efter appar som kunde hjälpa till med inlärningen.

– Men när vi inte hittade någon vi gillade så tänkte jag: ”jaha, då får jag väl göra en själv”, berättar Susanne.

Resten är, som det brukar heta, historia. En app blev flera snabbväxande appar inom olika genrer. Idag är Susanne Birgersdotter techdrottningen och den digitala entreprenören som grundat spelbolagen iGotcha, Gamestudion, SBDM och SthlmAppLab, vars 5:2-app år 2013 hamnade högst upp på AppStores topplista.

De senaste åren har hon tydligt engagerat sig i techbranschen för kvinnor och ökad mångfald.

– Jag insåg hur svårt det var att hitta kvinnliga programmerare och hur mansdominerad den här branschen är. När jag var vd för ett bolag med enbart män anställda hade vi en styrelse med enbart män. Jag förstod rätt snabbt hur dåligt det var för bolagets utveckling, säger Susanne.

Hon har i intervjuer betonat att hon vill ha ”fler female founder stars” i techvärlden. Här utvecklar hon resonemanget:

– Man säger att mångfald genererar mer intäkter och det borde vara självklart för alla i en bolagsledning, men tyvärr verkar det inte vara så när man tittar på exempelvis styrelser i techvärlden. Vissa bolag säger att de inte hittar kvinnliga styrelseledamöter som har den kompetens som behövs för att sitta i en spelbolagsstyrelse.

Men det stämmer inte?

– Nej. Vi behöver fler förebilder och där kommer female founders in i bilden. Kvinnor måste se att det finns kvinnliga ledare inom tech så att det kan uppmuntra dem att söka en karriär inom teknik, bygga bolag och sitta i styrelser.

Susanne konstaterar att det inte alltid är lätt att vara den enda kvinnan i rummet när det kommer ledande positioner inom tech.

– Det ställs osynliga krav på dig. Vi behöver helt enkelt fler kvinnor i ledarskapsroller som vågar ta plats, synas och höras och som blir de ”female founders” vi behöver se och bli inspirerade utav.

Behövs det fler kvinnor även i investerarrummen?

– Ja, vi behöver en mångfald och fler kvinnliga investerare för att bygga upp fler kvinnligt ägda bolag. Vi måste sluta vänta på att det sker per automatik, och sluta vänta på att de manliga investerarna inte lyssnar på kvinnliga founders. Jag har hört så många skräckhistorier om hur kvinnor blivit behandlade av manliga investerare. Eftersom vi alla är och tänker olika är mångfalden extra viktig. Om man ser på en investering från olika synsätt så blir det förmodligen den bästa investeringen.

Hur kan arbetsgivare och rekryteringsbolag jobba bättre ihop för att få till en mindre skev könsfördelning?

– Jag tror att man verkligen måste arbeta tillsammans som arbetsgivare och rekryteringsbolag. Det gäller att sätta tydliga textbeskrivningar som lockar båda könen och våga vara öppna med lönerna: lika lön för lika jobb. Både arbetsgivare och rekryteringsbolag behöver kunna ta tillvara den ökade mångfalden det svenska samhället har. Bolag som är bra på könsfördelning och mångfald bör kanske uppmärksammas mer också så att andra bolag kan inspireras. Det gäller också att både attrahera och behålla kvinnorna till IT-tjänsterna och ledarroller.

Du har alltid varit noga med att ta in kompetens som du själv inte sitter på? Bör fler tänka i de banorna?

– Ja, absolut. Ska du bygga ett bolag behövs det människor som är bra på det du inte är bra på.

Susanne poängterar vikten av att ställa krav på bolagen och våga be om att få se hur exempelvis bolagsstrukturen ser ut.

– Men också hur lönerna ut, mångfalden och jämlikheten ser ut... Rekryteringsbolagen måste göra det jobbet och våga säga det till bolagen. Det handlar om att våga titta på om det är en tuff hierarki eller om alla blir lyssnade på. Det är viktigt att man här sätter kandidaten främst genom att göra vissa säkerhetskontroller på bolagen.

Techbranschen behöver fler kvinnor som syns, hörs och tar plats

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}