Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
13 juni 2022, av Level Recruitment

Så rekryterar du på kandidaternas marknad och detta bör bör du undvika

En bra lön och ett fint kontor räcker inte för att fånga intresset hos den arbetssökande och makten som tidigare fanns hos bolagen hittar vi nu i kravställningar från kandidaten - Vi kallar det kandidatens marknad. Två år efter pandemins början befinner vi oss i en ny verklighet med flera nya jobb och med arbetssökande som vet hur de vill ha det. 

 

Hur hamnade vi här?

Att anpassa arbetet har öppnat upp för ett nytt perspektiv hos medarbetaren och det är inte helt oförväntat. Tidrapportering och stämpelklockor känns omodernt efter många månaders hemarbete, men av alla olika faktorer som genererat kandidatens marknad var pandemin egentligen bara ett startskott för var vi befinner oss nu. En stor del i frågan stavas digitalisering. Digitaliseringen har påverkat oss i den mån att arbetsgivaren måste tänka om angående hur en arbetsplats ska bedrivas. “Frihet under ansvar” är nu ett vedertaget begrepp och fördelarna med att jobba hemifrån väger tungt. Omställningen för bolagen har förstås också mynnat ut i nya jobbmöjligheter och arbetstitlar som för två år sedan inte fanns, och att vara “senior” idag kan stämma in på någon som haft en tjänst i två till tre år. 


Men det är inte bara vårt förändrade digitala levnadsmönster som tagit oss hit. Vi, rekryteringsbolagen, har en stor inverkan på situationen och på många sätt kan man säga att kandidatens marknad är självförvållad. Idag finns det flera tusen rekryteringsbolag bara i Stockholmsområdet som alla jagar efter rätt arbetskraft till sina kunder, och ofta slåss vi om samma kompetens. Självklart är marknaden på kandidatens sida.

Hanterar kandidatens marknad som arbetsgivare

Så hur ska du som arbetsgivare lyckas attrahera rätt arbetskraft idag? Är det något vi känner oss övertygade om efter 13 år i branschen är det att det finns lösningar. 

 

  • Var ödmjuk med kompetensen som efterfrågas

I dagsläget försöker många rekryterare fylla liknande tjänster, därför finns det inte många kandidater med den exakta kompetens ni letar efter. Bredda blicken och se över vad som faktiskt krävs av kandidaten och vad som går att se förbi så hamnar ni ett läge med långt fler valmöjligheter för rollen.

 

  • Snabba på rekryteringsprocessen

En rekryteringsprocess som tar alltför lång tid upplevs som tung och oinspirerad. Bland branschkollegor hör vi om kandidater som hunnit med en till rekryteringsprocess och tackat ja till en annan tjänst under tiden de inväntade besked från den tjänst de sökte först. Var tillgängliga, tydliga och tillmötesgående under rekryteringsprocessen så visar ni kandidaten att ni är intresserade på riktigt. Låt det gå snabbt, lätt och utan krångel.

 

  • Visa intresse och undvik löneförhandling

För en arbetssökande väger engagemang och lojalitet tungt. Få personen du vill rekrytera att känna sig eftertraktad, trygg och motiverad. Detta är en så viktig punkt att det till och med skulle kunna tillåta en längre rekryteringsprocess utan att du tappar kandidaten längst vägen. Se dock till att möta lönen som efterfrågas. Till en rimlig gräns såklart, men att erbjuda mycket mindre än det som efterfrågas skriker inte ut att ni verkligen vill ha kandidaten. Att löneförhandla förutspår vi att vi snart kommer ha lagt på hyllan helt och hållet.

 

  • Rekrytera på potential

Det som kandidaten värderar absolut högst med ett nytt jobb är möjligheten att utvecklas och lära sig nya saker. Därför måste du som arbetsgivare rekrytera baserat på potential. Anställ en person du litar på så kommer hen utvecklas på ett sätt som är till nytta för bolaget. Ingen vill byta jobb för att fortsätta göra samma saker, istället vill man ha mer ansvar, nya arbetsuppgifter och känslan av utveckling. Erbjuder du det kan personen du anställer till och med vara villig att gå ner i lön.

 

  • Bubblare: Frihet under ansvar

Näst efter möjligheten att utvecklas väger “Frihet under ansvar” oerhört tungt för den arbetssökande. Möjligheten att arbeta hemifrån med arbetsgivarens förtroende är jätteviktigt medan tidrapportering gör att kandidaten känner sig trängd. Kok ihåg, med mer eget ansvar presterar vi bättre. 

 

Kandidatens marknad är nog här för att stanna, men för dig som rekryterare krävs det egentligen bara några små enkla medel för att lyckas. Kom ihåg att vi arbetar med människor. De vill få information, tydlighet, effektivitet och uppskattning. Leverera det och ro kandidatens fulla förtroende i hamn.

Så rekryterar du på kandidaternas marknad och detta bör bör du undvika

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}