På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
27 mars 2018, av Level Recruitment

Så pratar du lön med dina anställda

Bävar du för att prata lön med dina anställda? Du kanske har blivit tilldelad en pott som du vet är otillräcklig, har en medarbetare som är ovillig att kompromissa eller bara tycker att ämnet i sig är jobbigt. I det här blogginlägget ger vi våra bästa tips på hur du avdramatiserar dialogen – det ska inte behöva ta emot att sätta sig i ett lönesamtal.

Lönlöst när potten inte räcker till?

Var transparent och ärlig med din medarbetare. Har företagets kollektivavtal begränsat dig med en pott? Tala om det. Det är aldrig kul att säga till en person som ber om en löneförhöjning på 3000 kronor att du bara kan tillgodoräkna en fjärdedel. Men det svider mindre om du är tydlig med anledningen. Det kanske är möjligt att komma ut från lönesamtalet med en nöjd medarbetare trots att potten inte var tillräcklig? Glöm inte att du kan premiera din medarbetare på fler sätt än genom att höja lönen. För att undvika att din personal tappar motivationen – eller kanske söker sig vidare – fundera över vad du kan erbjuda istället.

Fråga dina medarbetare vad som är viktigt för dem, svaren kanske förvånar dig! Alla strävar inte bara efter en hög lön, men om de inte vet att det finns andra alternativ kommer de inte heller fråga efter dem. Många kan istället uppskatta några extra semesterdagar, att få jobba hemifrån en dag i veckan, friskvård eller högre pensionsavsättning. Vad är viktigt för dina medarbetare?

Kan du höja lönen stegvis?

“Vi har inte möjlighet att ge dig högre lön – just nu” behöver inte vara ett negativt svar. Inte om det är ärligt. Du kanske inte vill eller kan höja din medarbetares lön just nu men kan tänka dig att göra det i framtiden, när personen i fråga fått möjlighet att bevisa sig. Men för att du ska kunna lova detta behöver också förutsättningarna finnas där. Du får aldrig ge din medarbetare falska förhoppningar om en lönehöjning som aldrig kommer. Om personen kan och vill prestera bättre för en högre lön blir det win-win. För visst vill du motivera din personal mot att sikta högt och utvecklas?

För att det ska bli rättvist för er båda är det viktigt att ni tillsammans sätter tydliga mål. Vad ska din medarbetare ha uppnått – och under hur lång tid – för att premieras med högre lön? I vissa fall kanske en period på ett år kan vara rimligt och i andra är en lönetrappa med successiv höjning att föredra. Sätt gärna flera delmål för att underlätta och hålla motivationen uppe. Om företaget inte har kollektivavtal har ni större frihet att göra om lönemodellen. Din medarbetare kanske är villig att gå ner några tusenlappar i grundlön för att i gengäld få en högre procent av provisionen? Var kreativ med att hitta lösningar.

Målet med lönesamtalet är att både du och din medarbetare i någon mån ska känna er som vinnare. Du kanske inte kan göra allt – men visst kan du göra något! Om någon har utmärkt sig och presterat extra bra kan det kanske dessutom vara värt att slåss lite extra för att få till en löneökning. Våga tänka nytt och utmana potten, din egen chef eller andra eventuella hinder som kan tänkas stå i vägen.

Så pratar du lön med dina anställda

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}