Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
Danica Kragic
6 januari 2022, av Level Recruitment

Robotforskaren Danica Kragić Jensfelt: “AI kan underlätta rekryteringen, men löser inte alla problem”

Hon är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademin, forskar om robotik på KTH och valdes nyligen in i H&M:s styrelse där hon med sina kunskaper inom AI ska hjälpa klädjätten effektivisera vissa processer och flöden. När det kommer till rekrytering är dock Danica inte lika säker på att nyttan med automatisering kommer till sin fulla rätt.

Hon är något av ett unikum i ingenjörs-världen. 2016 sommarpratade hon i P1 och som flitigt anlitad föreläsare försöker hon få oss oinvigda förstå hur robotar, AI och machine learning fungerar. 

En vanlig fördom om AI och robotik tenderar ofta att handla om hur maskiner och automatisering riskerar att reducera viktiga och mänskligt styrda funktioner. När det kommer till rekrytering tror emellertid Danica att den mänskliga faktorn spelar en allt för viktig roll för att helt försvinna:

- AI kan hjälpa till när det kommer till data- och informationshantering, men löser inte alla problem som rekryteringsbranschen står inför. AI kan hjälpa rekryterare att hitta information som de kanske inte letar efter. När det däremot handlar om mer komplexa och mänskliga fenomen som att förstå gruppdynamik, hur man utvecklas i samarbete med andra, det är svårare att mäta i siffror och data, även för intelligenta robotar. 

Ökade krav på rekryterare

I takt med att intresset för AI och machine learning hela tiden ökar, behöver också  rekryteringsbranschen hålla sig ajour med vad som händer teknologiskt. Enligt Danica är det viktigt att tänka utanför boxen, eftersom man annars tenderar att fastna i samma gamla hjulspår, och göra på samma sätt som man alltid gjort: 

- Alla företag måste vara medvetna om vilken betydelse utvecklingen har för just dem och hur man kan använda teknologin i den egna verksamheten, annars riskerar man att hamna efter. Det kommer alltid att finnas andra företag som vågar mer och därmed lyckas bättre. Många är inte medvetna om konkurrensen eftersom de inte ens tittar åt rätt håll. 

När det kommer till att attrahera ingenjörer möter arbetsgivarna en välkänd utmaning. Det är som bekant en yrkesgrupp med stark ställning på arbetsmarknaden, som ofta kan “välja och vraka” bland anbuden. Enligt Danica finns det några essentiella nyckelfaktorer som företag bör tillämpa för att bli bättre på att attrahera dessa svårflörtade och tech-savvy kandidater:

- För det första måste företagen skapa varierande uppgifter som gör att de anställda känner sig utmanade och lär sig nya saker. En annan faktor som jag själv värderar är en arbetsplats som kräver färre resor och där man kan ta kortare möten, gärna i alternativa former än just fysiska. Slutligen tycker jag att företag borde bli bättre på att erbjuda kompetensutveckling för de anställda, till exempel där de får möjligheten att lära sig mer om AI.

Robotforskaren Danica Kragić Jensfelt: “AI kan underlätta rekryteringen, men löser inte alla problem”

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}