På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
1 oktober 2015, av Level Recruitment

Hur fungerar en provanställning?

De flesta känner nog till vad en provanställning är, men färre exakt hur den faktiskt fungerar. I det här inlägget tänkte vi bena lite i vad lagen om provanställning egentligen innebär och vilka rättigheter du respektive din arbetsgivare har. Vi hoppas att inlägget klarar ut eventuella frågetecken!

Provanställning på 20 sekunder

Kort förklarat är en provanställning en anställningsform som ingår i lagen om anställningsskydd, ofta förkortad LAS. Provanställning får dock inte användas inför en visstidsanställning eller på en kandidat där företaget anses känna till personens förmåga att utföra arbetsuppgifterna, t.ex. när personen nyligen varit anställd på samma företag eller kommer från samma koncern som arbetsgivaren.

Vad är det som skiljer en provanställning från en tillsvidareanställning (fast anställning)?

Den största skillnaden mellan de två anställningsformerna är att en provanställning kan avslutas utan att arbetsgivaren behöver ha någon saklig för avslutet. Arbetsgivaren behöver med andra ord inte ens ge någon specifik anledning till avslutet. Givetvis får arbetsgivarens beslut inte strida mot diskrimineringslagstiftningen.

Hur lång kan en provanställning vara?

Sex månader är maxlängden för en provanställning och den kan avbrytas under tiden av både arbetsgivaren eller arbetstagaren innan prövotidens utgång. Om arbetsgivaren vill avbryta provanställningen måste denne säga till minst 2 veckor i förväg. Är arbetstagaren fackligt ansluten ska arbetsgivaren även varsla den fackliga organisationen. Arbetstagaren däremot kan avsluta sin anställning närsomhelst, med omedelbar verkan.

När prövotiden löper ut

När prövotiden löper ut måste arbetsgivaren/arbetstagaren lämna besked om det skulle vara så att anställningen inte ska fortlöpa. Om inte detta görs övergår provanställningen automatiskt i en tillsvidareanställning.

Kollektivaval

Om arbetsplatsen har kollektivavtal kan det finnas speciella bestämmelser som exempelvis längden på provanställningen.

Hoppas inlägget ger dig lite mer information kring hur en provanställning fungerar. För fler spännande djupdykningar i olika HR-ämnen, håll gärna koll på vår blogg!

Hur fungerar en provanställning?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}