Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
9 juni 2023, av Level Recruitment

Distansarbete hårt kritiserat av Elon Musk – men vad säger egentligen undersökningar?

De senaste veckorna har nyheter om Elon Musks och Sam Altmans negativa åsikter om distansarbete blivit stora snackisar på bland annat LinkedIn. Många vd:ar och HR-profiler går nu ut och proklamerar fördelarna med att låta de anställda stanna hemma – fördelar som både företaget, de anställda och miljön vinner på. 

Det började med att Sam Altman, vd på OpenAI, sa att han tyckte att tron på en lyckad övergång till permanent distansarbete var ett av techindustrins värsta misstag. Enligt honom finns ännu inte den teknik som behövs för att lyckas med hemmakontoret och att det hela bör ses som ett experiment som misslyckats.

I en intervju två veckor senare sa Elon Musk, ägare av Twitter och Tesla, att hemarbete är moraliskt fel. Efter att ha kallat hemarbetare för “laptop classes living in la-la land” uttryckte han sin åsikt om att samtliga på ett företag bör ha samma krav om att komma till kontoret – inte bara servicepersonalen. 

Samtidigt publicerades nyligen en artikel i Green Prophet som går igenom några av de många fördelarna med distansarbete, som man nu kunnat se tre år efter pandemin. Dessa är bland annat: 

  1. Förbättrad psykisk hälsa hos anställda – 97% svarade i en undersökning att ett mer flexibelt jobb skulle leda till mindre stress och bättre möjligheter som skulle förbättra deras livskvalitet. Samtidigt ser föräldrar att de får en bättre work-life-balance och en bättre livskvalitet med sina barn. 
  2. Mer tid och möjligheter att träna, gå promenader och att ta pauser gör att 77% av anställda svarar att distansarbete gör deras fysiska hälsa bättre. 
  3. Minskade kostnader för företag, som kan göra enorma besparingar på mindre kontor och färre kontorsmaterial. 
  4. Studier visar också att personer som arbetar på distans är mindre benägna att säga upp sig. 
  5. Högre produktivitet: distraktionerna på arbetsplatserna är stora och anställda är ofta runt 40% mer effektiva när de arbetar hemifrån.
  6. Med färre som tar bilen till kontoret minskar utsläppen också. Samtidigt producerar vi också en mindre mängd avfall i hemmakontoret. En win för klimatet! 

Om distansarbete och fördelarna det medför verkligen är framtiden, eller om Musks och Altmans uttalanden får stora ringar på vattnet, återstår att se. 

Distansarbete hårt kritiserat av Elon Musk – men vad säger egentligen undersökningar?

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}