Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
19 september 2017, av Level Recruitment

Så gör du ett bra intryck på första intervjun

Tjugo minuter tidig, skjortan på sned och redo att dela din livshistoria? Det första intrycket är otroligt viktigt inom rekrytering, oavsett hur kompetent du är. Därför har vi sammanställt en lista över sju punkter som kan hjälpa dig att göra ett bra intryck på första intervjun – och öka dina chanser till att gå vidare i processen.

Kom i tid, men inte för tidigt

Vi rekommenderar att du dyker upp 10 minuter före utsatt tid, så att du hinner hämta andan. Är det ett stort företag med en reception? Då gör det inget om du är tidig – såvida du förmedlar just detta till receptionisten. Är det ett litet företag? Då kan en alltför tidig kandidat störa planeringen och uppfattas som stressande. Och det självklara; kom inte försent!

Läs på om företaget

Den här punkten kan tyckas given, men ändå är det många som missar att göra sin research inför intervjun. Skumma igenom företagets hemsida, läs på om rollen och skapa dig en grundläggande förståelse för verksamheten – det visar att du är alert och intresserad!

Värna om din integritet

Vi ser det i ansökningar och hör det under intervjuer – kandidater som broderar ut kring sitt privatliv, ner på detaljnivå. Värna om din integritet och håll dig till information om dig själv som är intressant för rollen. Ge gärna exempel från ditt liv och dina erfarenheter, men håll det kort och koncist.

Stick inte ut i onödan

Det är vanligt att kandidater försöker att utmärka sig genom detaljerade historier och långa anekdoter. Helt fel taktik! Var så konkret som du bara kan, sväva inte iväg och låt rekryteraren styra samtalet. Känn dig trygg i insikten om att du är utvald till intervju av en anledning – kopplad till din yrkesprofil.

Våga ställa frågor

Kandidater som söker roller på egen hand är i regel mer försiktiga under första intervjun än personer som blivit searchade. Här tycker vi att du som är kandidat ska våga ha mer skinn på näsan – ställ frågor och var inte rädd för att lyfta ämnen som ledarskap, förmåner och utvecklingsmöjligheter.

Kläder på intervjun

Ska du träffa uppdragsgivaren för en första intervju? Läs på om bolagets klädkod, för det kan faktiskt skilja sig rejält. Som exempel kanske det förväntas att du bär kostym på ett finansbolag, medan det på ett IT-bolag fungerar bra med skjorta och mörka jeans. Det här kan tyckas som en bagatell i sammanhanget, men tänk på att det visuella ger det absolut första intrycket. Med det sagt bör du heller inte vara obekväm med din klädsel – sådant lyser alltid igenom.

Ta hjälp av rekryteraren

Har du varit på dina första intervjuer hos en rekryterare, men gått vidare till en intervju hos uppdragsgivaren? Det är aldrig fel att ställa frågor om företaget du ska besöka till ansvarig  rekryterare – de ger dig gärna tips kring vad just du ska tänka på under intervjun.

Så gör du ett bra intryck på första intervjun

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}