Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
13 mars 2023, av Level Recruitment

Att skriva ett personligt brev

För att en potentiell arbetsgivare ska kunna få en tydlig och samlad bild av vem som söker jobbet och vad den kan bidra med på arbetsplatsen är det ofta efterfrågat att kandidaten ska skriva ett personligt brev att skicka med sin ansökan. Men hur går man egentligen tillväga för att sammanfatta sina erfarenheter på bara en sida? Här har vi sammanfattat några hjälpsamma tips på vägen. Lycka till!

 

Hur börjar man ett personligt brev?

Hur ett personligt brev inleds är kanske den viktigaste delen att lägga krut på. En rekryterare läser vanligtvis många, många personliga brev på en dag och för att fånga deras uppmärksamhet är det viktigt att börja starkt. Att inleda brevet med “Hej, jag heter…” kan kännas trevligt men är i själva verket rätt onödigt – den informationen hittas ju i ditt cv. Gå istället rakt på sak genom att besvara följande frågor: 

  • Varför är du intresserad av tjänsten? 
  • Vad gör dig till rätt person för tjänsten? 
  • Vad kommer du att bidra med till företaget om du får jobbet? 

Tänk också på att alltid skriva en unik inledning som är specifik mot just det företaget och den tjänst du söker. En välrutinerad rekryterare kommer att märka om du kör allt för mycket med copy-paste. 

Hur avslutar man ett personligt brev?

För att den som läst ska komma ihåg dig är det viktigt att tänka igenom ditt personliga brevs avslut. Håll det kort, men försök också att få med följande viktiga punkter: 

  • Sammanfatta din kompetens och dina erfarenheter och påminn om varför du skulle vara en tillgång för företaget. 
  • Tacka för att mottagaren har tagit sig tiden att läsa ditt personliga brev.
  • Avsluta med en önskan om återkoppling, en trevlig hälsningsfras och dina kontaktuppgifter. 

Hur långt ska ett personligt brev vara?

Det är ofta svårt att hålla sig kort när man är i färd med att skriva ett personligt brev. Plötsligt känns alla erfarenheter och kompetenser precis lika viktiga och omöjliga att sålla bort. Regeln som gäller är dock “less is more” och ditt personliga brev ska i de flesta fall aldrig bli längre än en A4-sida. Lyft endast dina viktigaste erfarenheter och vad du har lärt dig av dem och strunta i allt annat. Det är bättre att göra rekryteraren så pass nyfiken på dig att du blir inbjuden på en intervju där du isåfall kan berätta mer. 

CV och Personligt brev i ett

De flesta som söker jobb har koll på att cv och personligt brev går hand i hand, men är det smart eller osmart att skicka över dem i samma dokument? Enligt rekryteringsexperterna är det helt okej och kan faktiskt göra genomläsningen enklare för den som tar emot det. Det förhindrar också att något av dokumenten kommer bort på vägen. För att inte riskera att någon text från det enda dokumentet råkar halka ner på fel sida är det alltid bäst att spara ditt cv och personliga brev som en PDF-fil. Då vet du att mottagaren kommer att se layouten precis som den är när du skickar den. 

Personligt brev eller inte? 

De senaste åren har frågan om personliga brevets vara eller icke vara lyfts. Många rekryterare tycker att det räcker med att läsa ett cv för att få en bra uppfattning om huruvida en person passar för den aktuella tjänsten eller inte. Ett personligt brev kan också innehålla detaljer som gör att rekryteraren omedvetet får fördomar om kandidaten. Samtidigt lägger den jobbsökande ofta också väldigt mycket tid och energi på att skriva personliga brev, tid som många menar hellre kan läggas på till exempel ett objektivt personlighetstest. Om det personliga brevet är aktuellt eller inte beror alltså på vem som rekryterar och om det är en viktig faktor för att fånga rätt person till tjänsten som efterlyses. 

Att skriva ett personligt brev

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}