På denna webbplats används cookies som gör att webbplatsen fungerar bättre.

Jag accepterar

Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
21 oktober 2015, av Level Recruitment

8 tips för en lyckad introduktion av nya medarbetare

Ett varmt välkomnande och en välplanerad introduktion gör en enorm skillnad för den nyanställde – det höjer både trivseln och gör att personen snabbare kommer in i sina arbetsuppgifter. För att undvika att fler begår det vanliga misstaget att låta sin nya medarbetare installera sig själv så delar vi i det här inlägget med oss av våra bästa tips för en riktigt lyckad introduktion!

Börja förbereda i god tid

Att börja förbereda inför den nya medarbetaren dagen innan personen ska börja är en dålig idé av fler anledningar. Uppgifter som att sätta upp telefonnummer, ordna fram visitkort och sätta upp en e-mailadress kan kännas som oviktiga petitesser men upplevs otroligt värdefulla för den nya medarbetaren – och att låta dem styra med det helt själv är uteslutet. Ge den nyanställde ett varmt välkomnande och prioritera förberedelserna så blir starten både positiv och effektiv.

Ha en dialog med kandidaten mellan slutintervju och start

Låt det inte bli knäpptyst efter avtalsskrivningen – håll en aktiv dialog från det att kandidaten skrivit under anställningsavtalet till första jobbdagen. Ring och fråga hur personen mår, hur det känns inför starten eller om de har frågor. Ibland är tiden mellan signering och start kort medan det i andra fall är över tre månader till start och att då inte ha hört ett ljud från sin kommande arbetsplats kan upplevas både oroväckande och omotiverande.

Skicka material och viktig info

Säkerställ att den nya kollegan har all information som kan behövas inför starten. Samla in bankuppgifter, skicka policydokument, information om eventuella klädkoder, friskvård och arbetstider så att personen känner sig förberedd. Gör det också möjligt för den nyanställde att läsa på inför starten genom att skicka matnyttigt material – att komma förberedd till sin nya arbetsplats gör att starten känns både roligare, mindre nervös och framförallt; mer effektiv.

Bjud in till sociala aktiviteter

Det kan ofta vara lite nervöst att börja på ett nytt jobb, oavsett hur länge du jobbat eller hur många gånger du bytt jobb. Som företag finns det mycket man kan göra för att den nyanställda ska känna sig mer bekväm sina första dagar på jobbet. Sätt upp en After Work och bjud in den nya medarbetaren – att träffa sina blivande kollegor i en avslappnad miljö där det ges ordentligt med tid för att lära känna varandra gör första dagen på jobbet både mindre nervös och betydligt mycket roligare. Konferenser, julbord och större företagsmöten är fler exempel på bra tillfällen att bjuda in den nya medarbetaren på innan den börjat.

Ge ett bra bemötande första dagen

Sätt någon på företaget ansvarig för att ta emot den nya medarbetaren så att det inte faller mellan stolarna. Be den ansvarige att informera alla berörda medarbetare om vilken dag och vilken tid den nya kollegan börjar så att personen slipper känna sig bortglömd – att mötas av några avmätta hej och frågande ansikten är nog den värsta starten en nyanställd kan tänka sig. Planera in en stund första dagen då gruppen kan sitta ned och umgås, här får den nya kollegan en chans att berätta om sig själv och sin bakgrund. En gemensam frukost/lunch är perfekta tillfällen för en introducerande pratstund.

Introduktionsschema

Sätt upp ett introduktionsschema så att den nyanställde vet vad som kommer att hända den första veckan eller veckorna. Att använda sig av introduktionsscheman tvingar också den introduktionsansvarige att se till att alla punkter verkligen bockas av och att installationen på arbetsplatsen blir så bra som tänkas möjligt.

Förbered en arbetsuppgift

Förbered en specifik arbetsuppgift som den nyanställde kan ägna sig åt emellan/efter introduktionsmomenten – Detta för att undvika att introduktionsmomenten tar över och gör också att den nyanställde får känna sig lite produktiv och inte bara inskolad.

Efter första veckan – Stäm av!

När den första arbetsveckan är slut är det dags för ett avstämningsmöte. Hur har veckan varit, vad har hunnit göras, är det något som inte fungerar som det ska eller är det något som saknas? Fånga upp personen tidigt så att denne känner sig sedd och förstår att företaget bryr sig om sina anställda.

Hoppas att våra tips har hjälpt dig att ordna en ännu bättre onboarding inför er nästa rekrytering. Dela gärna med er av era tankar kring ämnet i våra sociala medier!

8 tips för en lyckad introduktion av nya medarbetare

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}