Rekryteringsbloggen
I det samhälle vi lever i har det blivit tydligt att ingenting varar för evigt. I en ständigt föränderlig värld bör de flesta ha ett CV redo i den så kallade “byrålådan” – men vilka är de största misstagen man bör undvika när man formar sitt CV? Här delar vi med oss av några viktiga råd.
Inom jobbsökande är CV:ts roll obestridlig – det kommer att dröja länge innan det förlorar sin betydelse i Sverige och Norden. Trots att det under de senaste åren dykt upp flera plattformar för kandidater att profilera sig på, som det ständigt växande LinkedIn, kommer det traditionella CV:t inte att ersättas på länge. Tvärtom kommer det fortsatt vara ett av de viktigaste elementen för en jobbsökande. Just därför är det också viktigt att forma sitt CV på bästa möjliga sätt. Här nedan går vi igenom några av de vanligaste misstagen – och hur du undviker dem.
Även om en bild inte längre är obligatorisk och inte kan krävas av den sökande, ger den ett ansikte till ditt CV. En bild kan dock också ha en negativ effekt. En oprofessionell eller lågkvalitativ bild berättar nämligen något om dig som rekryteraren (medvetet eller undermedvetet) läser in. Välj istället en bild av högsta kvalitet – eller ingen alls.
Grunduppgifter som namn, kontaktuppgifter och bostadsort är information som bör finnas tydligt i varje CV. Rekryterare är ofta väldigt upptagna och vill inte behöva leta efter denna information. Se till att uppgifterna är korrekta och tydligt placerade på ditt CV.
Ett bra CV är högst två sidor långt. Rekryterare är intresserade av de senaste jobben – inte att din karriär började med att sälja glass. Sammanfatta, koncentrera och framför allt rikta ditt CV mot den specifika tjänsten du söker.
Ett stort och mycket vanligt problem är att samma CV skickas överallt, oavsett vilken tjänst det gäller. CV kan och bör anpassas efter varje roll du söker. I början av ditt CV kan du till exempel skriva ett stycke om dina styrkor, där du i punktform lyfter fram dina egenskaper som passar bäst för just den tjänsten. Många sökande verkar tänka att de kan framhäva dessa saker i det personliga brevet istället – problemet är bara att ett dåligt CV kan göra att brevet aldrig blir läst.
En stor utmaning för många är att deras CV framstår som rörigt – särskilt om man av olika anledningar haft många korta anställningar eller roller. Ofta kan då små förändringar få ett CV att se mycket mer sammanhängande ut. Om möjligt, gruppera flera roller under en huvudrubrik och årtal, och beskriv sedan med underrubriker de olika rollerna och förändringarna.
Stavfel i ditt CV ger ett slarvigt intryck av dig som person. Om du verkligen är seriös med att söka nya utmaningar bör du låta någon annan korrekturläsa ditt CV innan du skickar iväg det.
Ibland stöter man på CV:n i ovanliga filformat, där det till och med krävs att man laddar ner ett särskilt program på datorn för att kunna konvertera filen till ett kompatibelt format. De flesta rekryterare kommer troligtvis inte att öppna ett sådant CV, särskilt om det finns dussintals eller till och med hundratals andra sökande. PDF är den rekommenderade filtypen – och glöm inte att döpa den till ditt för- och efternamn.