Rekryteringsbloggen

Tillbaka till alla blogginlägg
19 januari 2018, av Level Recruitment

Så plockar du ner kulturen från väggarna

Den traditionella arbetsplatsen är inte längre vad den en gång var! Hur behåller man sammanhållningen (och tillhörigheten) med fria arbetstider, mobila kontor och medarbetare som jobbar 50 % från hängmattan? Det berättar vi här.

Sitter kulturen verkligen i väggarna?

Det är allmänt känt att många medarbetare säger upp sig på grund av att de inte känner sig hemma på arbetsplatsen. Vi behöver känna tillhörighet (både till kollegorna och företaget) för att trivas. Det pratas mycket om att kulturen sitter i väggarna, vilket är delvis sant. Negativ energi sprider sig i regel snabbt i företagsmiljöer. Att några personer känner sig missnöjda med ledning, arbetsuppgifter eller lokaler kan vara tillräckligt för att skapa en tryckt stämning – såväl som ett avstånd mellan personal och arbetsgivare. Är det möjligt att skapa en bra företagskultur när en tredjedel av företaget inte ens befinner sig i samma tidszon, eller i samma stad? Kan man plocka ner kulturen från kontorets väggar?

Flexibla arbetsplatser – ett hot mot tillhörigheten?

Något som blivit populärt på senaste tiden är mobila arbetsplatser eller aktivitetsbaserade arbetsplatser. Att man inte har någon fast arbetsplats, utan tar sin laptop och sätter sig där det finns ett ledigt skrivbord. På så vis vet man aldrig vem man hamnar bredvid, men får samtidigt möjlighet att bekanta med sig olika kollegor varje dag. Är detta en fördel eller nackdel? Det beror såklart helt på vem man är som person. Någon älskar friheten att kunna välja skrivbord och en annan tycker det är jobbigt att inte ha en fast punkt.

Konceptet är smart eftersom det låter företag spara ner på yta. Det är framförallt fördelaktigt för stora verksamheter med många säljare och folk som springer på möten hela dagarna. Då kanske inte alla behöver en fast arbetsplats – det är i vilket fall mer kostnadseffektivt att inte ha det. En av nackdelarna med flexibla arbetsplatser är att det kan bli svårt att skapa tillhörighet och bygga nära relationer med enskilda medarbetare. Samma utmaning uppstår med fria arbetstider, när en del av personalen kanske väljer att jobba hemifrån eller under olika tidpunkter på dygnet.

Skifta fokus från löneförhöjning till kultur

Allteftersom den traditionella arbetsplatsen utvecklas, och folk börjar arbeta mer på distans, blir det viktigare att ta hänsyn till kultur och tillhörighet. Att man träffar sina medarbetare varje dag är inte längre lika självklart. När medarbetarna inte längre har samma förutsättningar för att bygga relationer krävs nya tillvägagångssätt. Att jobba tillsammans med gemensamma frågor och mål kan stärka gemenskapen.

Det krävs att medarbetarna har ett gemensamt engagemang i företaget och känner tillhörighet till arbetsgivaren. Då kan de också känna tillhörigheten till varandra, känna sig hemma, bekväma och nöjda med jobbet. Kulturen behöver genomsyra arbetet och processerna – även när medarbetarna inte är på plats. Om man inte kan få fysisk tillhörighet får man fixa det på andra sätt. Gör det tydligt för medarbetarna vad ni står för, vilka mål ni ska jobba mot och vad ni ska uppnå.

IKEA är ett bra exempel på ett företag som tagit det här med kultur och värderingar på allvar. Där skickar man medarbetare från hela världen till Älmhult för att ta del av företagets vision och historia. Du kanske inte kan skicka dina medarbetare till andra sidan jordklotet, men du kan se till att jobba aktivt med kulturen och implementera värdeorden i alla era processer.

Så plockar du ner kulturen från väggarna

För att söka tjänsten, fyll i uppgifterna nedan. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor eller funderingar. Lycka till!
{{file.name}}